Srpska brani sopstveni opstanak, a Sarajevo i Zapad spremaju kontraudar

© Srna / Katarina PanićMilorad Dodik: Uveren sam da Incko ne govori u ime države Austrije
Milorad Dodik: Uveren sam da Incko ne govori u ime države Austrije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Posle Dodikovog podizanja lestvice i najave da je moguć raspad Bosne i Hercegovine ako se nastavi urušavanje Dejtonskog sporazuma, može se očekivati da zapadne snage i brojni faktori u BiH krenu u žestok politički napad na Republiku Srpsku.

Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH, poručio je da je Republika Srpska krenula na put izlaska iz BiH, s kojeg nema povratka i da je u tome neće zaustaviti ni — Sjedinjene Američke Države.

Ovoj izjavi je prethodila njegova najava da organi Republike Srpske početi da sprovode zaključke vlasti i opozicije u RS o obustavljanju rada u odlučivanju o pitanjima iz nadležnosti organa BiH. Drugim rečima, neće biti nijedne odluke Predsedništva BiH.

Izvorni Dejton, ili RS ide

Dodik je naveo i da, ako se Bosna ne vrati na temelje izvornog Dejtona i ako iz Ustavnog suda ne odu sve strane sudije, na proleće naredne godine neće biti ni BiH. Ovako oštra Dodikova retorika usledila je nakon što je Ustavni sud osporio Član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS, kojim je propisano da ono pripada ovom entitetu, i utvrdio da je javno dobro u nadležnosti BiH, što je član Predsedništva nazvao jednom vrstom državnog udara.

Dodik i Vučić: Dejtonski sporazum jedino može da se menja dogovrom sva tri naroda - Sputnik Srbija
Vučić pozvao predstavnike Srba iz BiH i Crne Gore na sastanak

Politički analitičar dr Stevica Deđanski za Sputnjik kaže da je ovakva reakcija srpskog predstavnika očekivana, s obzirom na to da se Dodik oduvek zalagao da se Bosna vrati na Dejtonska podešavanja.

„Dodik trenutno radi ono što već neko vreme i govori, a to je da neće dozvoliti da se RS sruši. Uostalom, od njega smo to i očekivali, i ovo što on radi je odbrana Dejtonskog sporazuma“, objašnjava Deđanski.

Pokušaj da se skrene pažnja na BiH

Naš sagovornik ne spori da je Dejtonski sporazum, kada je usvajan, imao svoje mane i da je bilo onih koji su bili i za i protiv njega, ali Dejtonski sporazum je, dodaje, jedina odbrana Republike Srpske.

„Ono što sada pokušavaju da urade u BiH je da sruše Dejtonski sporazum, a ovaj malo grublji ali otvoren nastup Milorada Dodika nije pokušaj da se urazumi vlast u Sarajevu, već je upućen međunarodnoj zajednici u pokušaju da je urazumi ako i dalje želi da BiH funkcioniše, ali ne na štetu srpskog naroda“, ocenjuje dr Deđanski.

Profesor međunarodnog prava Miroslav Šolaja kaže da posle ovoga očekuje ujedinjeni front Bošnjaka i međunarodne zajednice protiv Republike Srpske i da na to treba biti spreman.

„Mislim da bi sada bilo razumno pripremiti dobru argumentaciju, ne samo za ovo poslednje dešavanje u vezi zemljišta već i uopšte ukupnih odnosa u BiH. To uključuje i reforme u oblasti odbrane, poreske politike i svega onog što su nadležnosti koje su odlukom visokog predstavnika oduzete Republici Srpskoj i premeštene na zajednički nivo. U tom kontekstu bi trebalo objasniti kako da se to uredi da bi BiH bila vraćena na izvorni Dejton. I u teoriji i pravno i praktično“, navodi naš sagovornik.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik na prikazu vojne sposobnosti „Sloboda 2019“Milorad Dodik na prikazu vojne sposobnosti „Sloboda 2019“ - Sputnik Srbija
Dodik: Ustavni sud BiH počinio državni udar, ovo je naša „crvena linija“

Profesor Šolaja kaže da je RS učinila prvi korak odlukom da srpski predstavnici prestanu da odlučuju u Predsedništvu BiH, i to bi, kako veruje, trebalo da bude prvi test koliko se ozbiljno shvata politika iz RS.

„Što se tiče mogućnosti izlaska RS iz BiH, to je zaista komplikovano pitanje koje mora biti tako postavljeno da se mora uzeti u obzir sve okolnosti od unutrašnjih, gde bi se videlo koliko bi bilo realno i održivo. Ali i kako bi uticalo na srpsku nacionalnu poziciju na prostorima Balkana“, mišljenja je profesor Šolaja.

Stvar postaje ozbiljna ako Rusija reaguje

Sagovornik Sputnjika nije sasvim siguran kako će međunarodna zajednica da reaguje na ovakve najave koje se čuju iz RS.

„Stav Dodika o napuštanju BiH jeste ozbiljno izrečena pozicija koja će sigurno da izazove dejstvo u međunarodnoj zajednici. Verujem da će u početku međunarodna zajednica biti dosta oprezna u svojim izjavama, a neke konkretnije aktivnosti treba očekivati kasnije“, prognozira Šolaja.

Ono na šta naš sagovornik upozorava je kako će reagovati Amerika, ali i Rusija.

„Američka politika stoji iza Dejtonskog mirovnog sporazuma kao najsnažnija podrška, koja je praktično i kreator tog sporazuma. Ali u godini kad se organizuju američki predsednički izbori, teško da bi ona prihvatila bilo kakvo novo rešenje koje je u domenu njene spoljne politike. Ništa manje nije bitna ni reakcija Rusije na ovo, s obzirom na to da je njena politika vrlo blago učestvovala u donošenju ovog sporazuma. Ukoliko Rusija na ovo bude reagovala na nivou saopštenja ili će stati snažnije iza ovoga. Ako uradi ovo drugo, onda stvar na Balkanu postaje ozbiljna“, zaključuje profesor Šolaja.

Dodik je rekao da će vreme pokazati koliko je Republika Srpska ozbiljna u svojim namerama, navodeći da Srpska ima izbor između dve stvari, od kojih je jedna da dozvoli sebi da tiho nestane i bude urušena kroz „smrtonosni“ paket koji su napravili međunarodna zajednica i bošnjačka strana u Sarajevu, koja u prvoj fazi namerava da preko visokog predstavnika nametne rešenja, a sada to rade preko Ustavnog suda, želeći da to zaštite pričom o vladavini prava.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala