Selfi s čovekom koji će uskoro opet da bdi nad Beogradom

© Sputnik / Dejan SimićPobednik vraćen na Kalemegdan
Pobednik vraćen na Kalemegdan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Statua Pobednika vraćena je na Kalemegdan, gde posetioci mogu da je vide izbliza, a na staro mesto — na postament — biće podignuta u petak, zbog čega će tvrđava nakratko biti zatvorena za posetioce.

Pobednik krasi Kalemegdansku tvrđavu od 1928. godine, i tokom bdenja nad Beogradom pretrpeo je brojna oštećenja, što pod uticajem ruke vremena, što od metaka kojima je pogođen tokom Drugog svetskog rata. Zbog toga je odlučeno da statua bude restaurirana, pa je Beograd na nekoliko meseci ostao bez jednog od najstarijih sugrađana.

Ovaj spomenik je kao delo ruke Ivana Meštrovića prvobitno trebalo da krasi Terazijski plato, tada Trg prestolonaslednika Aleksandra, u vidu fontane. Ideja se javila u slavu konačne srpske pobede nad Turcima u Drugom balkanskom ratu 1912. godine, a ostvarena je postavljanjem Pobednika na postament na Gornjem gradu Kalemegdanske tvrđave na desetogodišnjicu proboja Solunskog fronta 7. oktobra 1928.

© Sputnik / Dejan SimićStrpljivo se čekalo na selfi sa Pobednikom
Selfi s čovekom koji će uskoro opet da bdi nad Beogradom - Sputnik Srbija
Strpljivo se čekalo na selfi sa Pobednikom

Danas je Kalemegdan bio krcat građanima, koji su uz nemali broj stranih turista strpljivo čekali na red da se fotografišu sa Pobednikom u njegovom novom odelu, pre nego što bude podignut trinaest metara uvis.

Beograđani čekali da naprave selfi sa Pobednikom

Nikola Nikolić (81) rekao nam je da je bio prisutan i u momentu odnošenja Pobednika, a da je sada došao da vidi kako izgleda restaurirana skulptura koja je simbol Beograda:

„Kada sam ga video kako je izgledao pre tri meseca, pravo je čudo da je uopšte opstao, ipak je stajao na vetrometini skoro sto godina. Tako da je, po mom mišljenju, iskorišćen poslednji momenat, inače je moglo da dođe do havarije. On je ovde na pravom mestu, jer nemate lepše mesto od ovog pogleda na Ušće. Beograd se diči ovim mestom“.

Ovaj harizmatični Beograđanin rekao nam je da je nakon postavljanja spomenika na Kalemegdanu 1928. godine snimljena gramofonska ploča kao odgovor muškog lobija na feministički, koji nije dozvoljavao da statua nagog muškarca krasi Terazije.

© Sputnik / Bojana StojadinovićNikola Nikolić (81)
Selfi s čovekom koji će uskoro opet da bdi nad Beogradom - Sputnik Srbija
Nikola Nikolić (81)

Od rđave rase nije, baš je dobre dimenzije

„Tu se govori o njegovom stasu, na primer, pa se kaže ’Od rđave rase nije, baš je dobre dimenzije‘, a onda o položaju tela — ’Okrenut je ka Zemunu spreda, pa će Zemun sada to da gleda‘. Pozadina Pobednika je okrenuta Smederevu, pa se kaže: ’Nama je okrenuo leđa, da nikoga to ne vređa‘, zamislite — i to peva kantautor. I onda finale kaže: „Od sada će beogradske dame, babe, posmatrati njega džabe“, uz smeh nam govori Nikolić.

Sa Pobednikom se fotografisala i mlada Ruskinja Marija Kostić (24). Ona iz Moskve dolazi jednom godišnje u Beograd kako bi posetila rodbinu, a planira da ovde upiše studije Medicinskog fakulteta.

„Fin je, lepo je rekonstruisan i drago mi je da su ga vratili na Kalemegdan baš kada sam ja došla u Beograd“, kaže nam Kostićeva.

Ivanka Radovanović (73) šetajući psa rekla nam je da joj je veoma drago što je spomenik vraćen na svoje mesto:

„Srećom da je isti kao što je bio. Samo što je sada ta zelena boja malo upadljiva, ali to će već kiša da opere. Jako mi je drago što je vraćen na Kalemegdan, pogotovo na isto mesto na kom je bio sto godina, pa neka bude tu još bar toliko“.

Osmogodišnjoj Dunji iz Beograda drago je što je Pobednik vraćen na Kalemegdan. Ona kaže da „super“ izgleda.

„Mnogo je lepši, i radujemo se što je vraćen. Zbog toga smo i došle sa Novog Beograda po ovom lepom danu da vidimo kako izgleda nov Pobednik, ipak je on oduvek naš ponos“, rekla nam je njena baka Katica Rakita (60).
© Sputnik / Dejan SimićStatua Pobednika vraćena je na Kalemegdan
Selfi s čovekom koji će uskoro opet da bdi nad Beogradom - Sputnik Srbija
Statua Pobednika vraćena je na Kalemegdan

Očarana izgledom Pobednika u novom izdanju Maja Đorđević (34) priča:

„Fenomenalno izgleda, nikad ga nisam videla ovako izbliza. Deluje mi da je baš dobro rekonstruisan. Mislila sam da će biti još veći, jer je na fotografijama kada je odnet izgledao ogroman, jedva čekam da se vrati na postolje“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala