Rusija će povećati izvoz poljoprivrednih proizvoda u Srbiju

© Sputnik / Alekseй Malьgavko / Uđi u bazu fotografijaKombajn
Kombajn - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija namerava da poveća izvoz poljoprivrednih proizvoda u Srbiju, odlučeno je juče je u Ministarstvu poljoprivrede Rusije na sastanku Rusko-srpske radne grupe.

„Zainteresovani smo da povećamo izvoz žita, mesa, ribe i mlečnih proizvoda u Srbiju. Da bi dodatno poboljšala bilateralne trgovinske odnose, Rusija je sastavila spisak domaćih kompanija - potencijalnih izvoznika poljoprivrednih proizvoda u Srbiju“, rekao je zamenik ruskog ministra poljoprivrede Sergej Levin.

Na sastanku su učestovali predstavnici ruske i srpske radne grupe – Sergej Levin i srpski državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Bogdan Igić.

Oni su razgovarali o saradnji Rusije i Srbije u oblasti poljoprivrede, a takođe i o veterinarskom i fitosanitarnom nadzoru. Levin je istakao pozivan trend razvoja trgovinskih odnosa u poljoprivrednoj industriji.

Prema njegovim rečima, poljoprivredna trgovinska razmena zemalja prošle godine porasla je za sedam odsto - na 481 milion dolara, dok je izvoz iz Rusije porastao za 17 odsto i dostigao 90 miliona dolara.

Rusija uglavnom izvozi u Srbiju razne prehrambene proizvode, suncokretovo ulje i živinu, industrijski duvan i cigarete, a uvozi voće, sir, soju i povrće.

Bogdan Igić je istakao da Srbija razmatra da poveća uvoz živine, sira i konditorskih proizvoda iz Rusije. Strane su se dogovorile da u bliskoj budućnosti posete delegacije predstavnika poslovnih krugova, kako bi organizovale pregovore o snabdevanju poljoprivrednom robom.

Učesnici sastanka su pohvalili konstruktivan dijalog između nadzornih organa dveju zemalja u oblasti veterinarske i fitosanitarne kontrole. Izveštaj o sastanku radne grupe biće predstavljen tokom sastanka Rusko-srpskog komiteta za trgovinsku, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju, koji će biti održan u martu u Kazanju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala