„Reći ću mu da su Srbi napadnuti“: Dodik otkriva zašto ide kod Vučića

© Srna / Snežana SamardžijaMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će od predsednika Srbije Aleksandra Vučića u razgovoru u subotu tražiti razumevanje za situaciju u kojoj se nalazi Republika Srpska, uz ocenu da je nova odluka Ustavnog suda BiH o imovini pokazatelj da je namera tog suda da uruši snagu RS.

„Reći ću mu da su Srbi napadnuti na svim mestima gde žive, u Crnoj Gori, na KiM, u RS, da ne pričam u Federaciji, i da svi žele od nas da naprave remetilački faktor“, rekao je Dodik za RTS, uoči sastanka u subotu koji će predsednik Vučić održati sa predstavnicima Srba iz regiona.

Dodik je ocenio da je Ustavni sud BiH okupacioni sud za Republiku Srpsku i srpski narod i da donosi loše odluke, usmerene ka tome da se uruši snaga RS dobijena Dejtonskim sporazumom.

Povodom odluke Ustavnog suda kojom se imovina knjiži kao vlasništvo Bosne i Hercegovine, Dodik je rekao da Republici Srpskoj pripada sva imovina i da je Ustavom rečeno da Bosni i Hercegovini pripada samo ono što joj je izričito dato u nadležnost.

Prema njegovim rečima, visoki predstavnici su svojim odlukama kršili Dejtonski sporazum, a danas to radi Ustavni sud u kojem sede tri stranca koji donose odluke onako kako im se kaže, zajedno sa dva Bošnjaka.

Navodi da oni imaju većinu, a Srbima govore da bi to trebalo da prihvate, računajući da su naivni.

„Njihov koncept je da uruše RS i da učine sve da ona ne postoji, a da se sve uvije u priču o vladavini prava“, rekao je Dodik i istakao da Dejtonski sporazum ne postoji u svojim osnovama.

On je kazao da nije reč o tome da li je nešto ustavno ili ne, već da je reč o otimačini zemljišta u Republici Srpskoj kojom bi odjednom trebalo da upravljaju zajedničke institucije.

Srpski član Predsedništva BiH je podsetio da je sprovedena privatizacija državne imovine i da postoji opasnost od nametanja preispitivanja izvršenih privatizacija.

Milorad Dodik je rekao da Republika Srpska nema izbora i da ne može da prihvati da se kreće ka tome da tiho „nestane kroz ovu priču“.

Kako je rekao, RS može da izabere da bude ugušena za nekoliko godina ili da krene putem svoje nezavisnosti i samostalnosti.

Kao prve korake je najavio to što predstavnici RS neće odlučivati u zajedničkim institucijama.

„Ako neko drži do suvereniteta BiH, kakva je to država gde je strani sudija u Ustavnom sudu?“, upitao je Dodik i dodao da su stranci navijački nastrojeni prema Bošnjacima.

On je podsetio da će u ponedeljak biti održana sednica Narodne skupštine i da će, ukoliko u razumno vreme ne bude pomaka, biti donet čitav set zakona kojima će se Srpskoj vratiti izvorne nadležnosti.

Dodik je naveo i da će se povući saglasnost za formiranje oružanih snaga BiH.

„Samo govorim da smo mi ovog puta ozbiljni i da nećemo od toga odustati“, zaključio je Dodik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala