Putin: Zbog ruskog hipersoničnog oružja svi pokušaji obuzdavanja Moskve su besmisleni

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin obraća se novim ambasadorima stranih zemalja u Rusiji
Predsednik Rusije Vladimir Putin obraća se novim ambasadorima stranih zemalja u Rusiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nuklearno oružje može jednog dana postati neefikasno i besmisleno, ali Rusija poseduje hipersonično oružje, zbog čega su pokušaji obuzdavanja naše zemlje besmisleni, rekao je ruski lider Vladimir Putin.

„Može se dogoditi da nuklearno oružje jednog dana ne bude najefikasnije, i da postane besmisleno. Pojedini stručnjaci u inostranstvu rade na tome kako bi učinili da nuklearna oružja postanu besmislena za one koji ih poseduju. Na primer, sistem protivraketne odbrane (pojedinih zemalja) upravo je i usmeren na to da onesposobi i obesmisli naš nuklearni potencijal. Ali nakon što se kod nas pojavilo hipersonično oružje, njihovi pokušaji da to postignu su postali besmisleni, kao i njihovi višemilionski troškovi“, rekao je Putin tokom sastanka sa članovima radne grupe za pripremu predloga o unošenju dopuna u Ustav.

Putin je tom prilikom istakao da nije siguran da li je potrebno isticati u Ustavu nuklearni status zemlje, jer je mnogo važnije biti korak ispred drugih zemalja u sferi odbrane.

„Što se tiče nuklearnog statusa, nisam siguran treba li to naglašavati u Ustavu. Nije stvar u tome što smo danas nuklearna sila, već u tome da uvek treba da budemo na korak ispred po svim najnovijim sistemima naoružanja“, ukazao je ruski lider.

Ranije su američke kompanije  „Lokid Martin“, „Boing“ i „Rajtion“ potpisale ugovore o izradi prototipa presretača hipersoničnog oružja sa Agencijom za protivraketnu odbranu.

Korporacija „Lokid Martin“ potpisala je ugovor o razvoju prototipa hipersoničnog odbrambenog presretača „Valkira“, a Pentagon očekuje da će to oružje efikasno odvratiti Rusiju i Kinu. Projekat mora biti realizovan do 2. maja 2020. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala