„Oprostite se sa životom": Ruskom ambasadoru u Turskoj prete zbog Sirije

Pratite nas
Eskalacija situacije u sirijskom Idlibu izazvala je antirusku histeriju na turskim društvenim mrežama,  izjavio je ambasador Rusije u Turskoj Aleksej Jerhov. Kako kaže, pretnje su upućene čak i njemu.

„Situacija u Siriji je eskalirala. Slažem se da su to veoma mučni događaji i nemirni dani. Prvo su poginuli ruski oficiri, zatim turski vojnici. Ali, pogledajte ludilo na društvenim mrežama. Citiraću neke od objava, iako ne želim:'Oprostite se sa životom', 'Niko vas neće žaliti', 'Došlo je vreme da izgorite' i tome slično“, ispričao je Jerhov u intervjuu za Sputnjik.

On je podsetio da se sve to već dogodilo pre pet godina - i u medijima, i na društvenim mrežama, samo što se umesto Idliba radilo o Alepu.

„I čime se to završilo? 'Avionskom krizom' i zločinačkim ubistvom ambasadora Andreja Karlova. Uzgred, i meni već direktno prete. Zar istorija nikoga ničemu ne nauči“, pita se ruski ambsador.
© Sputnik / Aleksandr Щerbak / Uđi u bazu fotografijaCveće pored portreta ubijenog ambasadora Rusije u Ankari Andreja Karlova u zgradi Ministarstva spoljnih poslova Rusije
„Oprostite se sa životom: Ruskom ambasadoru u Turskoj prete zbog Sirije - Sputnik Srbija
Cveće pored portreta ubijenog ambasadora Rusije u Ankari Andreja Karlova u zgradi Ministarstva spoljnih poslova Rusije

On je ukazao na „krvoločnost pojedinih korisnika blogova i objava, zlobnost i mržnju, koje im s vremena na vreme oduzimaju sposobnost da logički razmišljaju“.

„Ali nešto drugo je, po mom mišljenju, još opasnije – to je apsolutni nedostatak želje da se razume partner, njegova logika delovanja, da se čuju njegove reči i prihvati pravo drugog na sopstveno gledište, koje se razlikuje od tvog. Takvo raspoloženje se može pretvoriti u ogromnu katastrofu“, zaključio je ambasador.

Turski predsednik je u sredu zapretio da će napasti sirijske snage izvan idlibske zone deeskalacije ukoliko nastave da sprovode borbena dejstva. Ta izjava je data nakon što je Ministarstvo odbrane Turske u ponedeljak saopštilo o smrti pet turskih vojnika i ranjavanju još pet vojnika, kada je sirijska vojska granatirala osmatračnicu u Idlibu. Turska je zatim odgovorila granatiranjem 115 ciljeva sirijske vojske i usmrtila 101 vojnika.

Ubistvo ruskog ambasadora u Turskoj

Ambasador Andrej Karlov ubijen je 19. decembra 2016. godine tokom govora na otvaranju izložbe fotografija u Ankari „Rusija od Kalinjingrada do Kamčatke očima putnika“. Kako su saopštile turske vlasti — u njega je pucao bivši policajac Mevlut Altintaš, koga su likvidirali lokalni policajci.

Tužba je podignuta protiv 28 osumnjičenih osoba, uključujući i opozicionog islamskog propovednika Fetaluha Gulena, koji poriče optužbu. U optužnici se navodi da je ubistvo Karlova provokacija koja za cilj ima da naruši tursko-ruske odnose. Suđenje za ubistvo Karlova počelo je u januaru 2019. godine, a slučaj istražuje Drugi sud u Ankari za teška krivična dela.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala