Načelnici generalštabova Rusije i Turske razgovarali o situaciji u Siriji

© Sputnik / Mihail Alaeddin / Uđi u bazu fotografijaOklopna vozila ruske vojne policije u Kobaniju na sirijsko-turskoj granici
Oklopna vozila ruske vojne policije u Kobaniju na sirijsko-turskoj granici - Sputnik Srbija
Pratite nas
Načelnici generalštabova Rusije i Turske Valerij Gerasimov i Jašar Guler razgovarali su telefonom o situaciji u zoni deeskalacije u Idlibu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Navodi se da su strane tokom razgovora diskutovale o bilateralnim pitanjima, koja su na dnevnom redu vojnih odeljenja Turske i Rusije, a koja se odnose na situaciju u Siriji, tačnije na zonu deeskalacije u Idlibu.

Turski predsednik je u sredu zapretio da će napasti sirijske snage izvan idlibske zone deeskalacije ukoliko nastave da sprovode borbena dejstva. Ta izjava je data nakon što je Ministarstvo odbrane Turske u ponedeljak saopštilo o smrti pet turskih vojnika i ranjavanju još pet vojnika, kada je sirijska vojska granatirala osmatračnicu u Idlibu. Turska je zatim odgovorila granatiranjem 115 ciljeva sirijske vojske i usmrtila 101 vojnika.

Predsednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan su 22. oktobra potpisali memorandum o razumevanju u deset tačaka. U njemu se, između ostalog, govori da se od 12 časova 23. oktobra 2019. godine na sirijsku stranu sirijsko-turske granice, izvan zone turske operacije „Izvor mira“, uvode jedinice ruske vojne policije i sirijske pogranične službe, koje će patrolirati duž tursko-sirijske granice prema zapadu i istoku od oblasti u kojoj se izvodi operacija „Izvor mira“, osim grada Kamišlija.

Zajedničke snage do sada su izvršile 11 patrola istočno od reke Eufrat na severu Sirije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala