Moskva za što skoriji sastanak „bliskoistočne četvorke“

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova na redovnom brifingu
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova na redovnom brifingu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva predlaže da se u najskorije vreme održi sastanak specijalnih predstavnika „bliskoistočne četvorke“, rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. „Sporazum veka“ ne može da bude osnova za rešavanje bliskoistočnog pitanja, dodala je ona.

Kako se navodi u saopštenju portparolke Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marije Zaharove, postizanje pravednog i konačnog rešenja za bliskoistočnu krizu zahteva usklađeno delovanje međunarodne zajednice.

„U konkretnom slučaju ističemo da nema alternative za uspostavljanje direktnih izraelsko-palestinskih pregovora pod okriljem međunarodne zajednice. S tim u vezi, smatramo da ulogu efikasnog posrednika na sebe treba da preuzme međunarodni kvartet koji čine UN, EU, Rusija i SAD, koji je za Savet bezbednosti UN jedini priznati mehanizam za sprovođenje bliskoistočnog mirovnog procesa“, navela je Zaharova.

Prema njenim rečima, „sporazum veka“ koji je američka administracija objavila 28. januara ne može da bude osnova za rešavanje izraelsko-palestinskog pitanja jer ne uzima u obzir osnovne elemente opšteprihvaćene međunarodno-pravne baze bliskoistočnog mirovnog procesa, navela je ona.

Predsednik SAD Donald Tramp je, predstavljajući „dogovor veka“ po pitanju bliskoistočnog konflikta, izjavio da bi to omogućilo Palestini da stvori sopstvenu državnost.
„Ukoliko se Palestinci slože sa tim planom, oni bi mogli da udvostruče svoju teritoriju“, istakao je on u januaru.
Istovremeno, Tramp je naglasio da prema tom planu Jerusalim ostaje nedeljiva prestonica Izraela, što je, kako je ocenio — „veoma važno“.

Ocenio je i da Izrael čini „veliki iskorak ka miru“ prihvatajući „dogovor veka“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala