Ministar odbrane: Zakon o slobodi vjeroispovjesti okidač za brutalno obračunavanje sa Crnom Gorom

Pratite nas
Zakon o slobodi vjeroispovjesti jedan je od okidača za brutalno obračunavanje sa Crnom Gorom, a protesti u zemlji najmanje imaju veze sa tim Zakonom, kazao je ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković.

Bošković je dodao da je „Crna Gora, iako mala zemlja sa ograničenim resursima pokazala da može itekako kvalitetno da se suprotstavi svim izazovima”.

„Već u septembru sam najavio da će u susret izborima ta kampanja početi da se intenzivira. Naravno, uzet je Zakon o slobodi vjeroispovijesti kao jedan okidač za brutalno obračunavanje sa Crnom Gorom. Vidjeli smo u zadnje vrijeme, sve se to više pokazuje da ti protesti imaju najmanje veze sa Zakonom, već prije svega sa političkim željama određenih političkih subjekata u Crnoj Gori i van Crne Gore da se obračunaju sa državom i legitimnom izabranom vlašću” – rekao je Bošković nakon NATO sastanka ministara odbrane u Briselu.

Bošković je dodao da je Crna Gora, naučila određene lekcije, te da će na osnovu njih, znati da se izborim sa svim izazovima, i istakao da je već sada Crna Gora, zahvaljući podršci saveznika, spremna da se sama odupre takvim izazovima.

Tražili pomoć od NATO partnera

„Što se tiče samog odgovora na maliciozne prijetnje koje dolaze sa određenih strana, mi smo odavno u komunikaciji sa našim partnerima. Imali smo razgovore o raznim dešavanjima još od 2014. godine naovamo, kada je Crna Gora postala izložena uticajima trećih strana koji se pogotovo intenzivirao pred izbore 2016. a zatim nakon izbora, pa do samog učlanjenja u NATO i naravno zadnjih nekoliko mjeseci kako se približavaju izbori”, ocijenio je Bošković.

Dodao je i da zbog ograničenih materijalnih, finansijskih i ljudskih resursa, zemlja nije mogla sama da se izbori sa takvim izazovima, te da je zato CG tražila pomoć i ekspertizu od partnera kada je u pitanju sajber odbrane.

„Imali smo odličnu saradnju sa SAD i već dvije godine koristimo njihove resurse i znanje da odgovorimo na te prijetnje. Mislim da je danas Crna Gora i sama sposobna da se odupre sajber izazovima”, naveo je crnogorski ministar.

Kada je u pitanju kompletan hibridni ticaj na Crnu Goru gdje se, kako dodaje Bošković, u zadnje vrijeme manifestuje poplava lažnih informacija, Crna Gora je još prošle godine dogovorila saradnju sa NATO.

„Formiran je NATO kontra hibrdni tim iz raznih država, a njihova prva posjeta, bila je posjeta Crnoj Gori. Ono što smo tada razmijenili kao iskustva sada pokušavamo da implementiramo u Crnoj Gori. Naravno, pratićemo situaciju i kako bude zahtijevala I u onim djelovima gdje Crna Gora prepozna da ne može sama efikasno dgovoriti, naravno da ćemo ako bude potrebno tražiti pomoć naših prijatelja”, kazao je Bošković.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala