Izetbegović neće da popusti Srpskoj ni po cenu nove krize

© AP Photo / Darko VojinovicBakir Izetbegović
Bakir Izetbegović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bakir Izetbegović, predsednik SDA i zamenik predsedavajućeg Doma naroda PS BiH, izjavio je da njegova stranka „ni po koju cenu, ni po cenu nove krize neće popustiti pod pritiskom Republike Srpske da se promeni Zakon o Ustavnom sudu BiH“.

Reagujući na najavu Republike Srpske da će njihovi politički predstavnici blokirati rad zajedničkih institucija BiH do izmene Zakona o Ustavnom sudu BiH, Izetbegović kaže da će oni u institucijama BiH zapravo biti uzdržani prilikom donošenja odluka i na taj način vršiti pritisak.

„Mi nećemo moći da popustimo pod tim pritiskom. Pokušali su da u entitetu RS uzurpiraju zemljište, Ustavni sud BiH je po našoj apelaciji to sprečio i sada se traži da mi oslabimo taj sud. Mi to nećemo uraditi“, kazao je Izetbegović.

Izetbegović tvrdi da „Republika Srpska pokušava da uzme ono što joj odgovora“, kao sa „švedskog stola“, a ono što ne odgovara pokušava da ignoriše ili ukloni, sve s ciljem da bi se omogućila dominacija entiteta nad državom.

„Mi to nećemo dopustiti ni pod koju cenu. Ako treba, ući će se ponovo u krizu, ali u ovoj državi poštovaće se Ustav BiH i vladavina zakona. Celu prošlu godinu smo izgubili u napadu na vladavinu zakona i nije prošlo. Jedino što je dobro iz čitave te krize jeste što su na kraju morali da se ispoštuju zakoni“, rekao je Izetbegović, preneo je sarajevski portal „Kliks“.

Povodom susreta Dodika i Čovića u Istočnom Sarajevu, Izetbegović kaže da ne bi rekao da će lider HDZ BiH pratiti „avanture“ Milorada Dodika.

„Videćemo da li se varam. Mi ćemo braniti ustavno-pravni poredak BiH i vladavinu zakona. Bilo je kriza i sve krize su rešene, a oni koji proizvode krize ugroziće i svoj narod i one koji glasaju za njih“, kazao je Izetbegović.

Izetbegović se nada reakciji međunarodne zajednice i Tužilaštva BiH.

„Imamo direktne udare na odluke Ustavnog suda BiH. Pre ili kasnije moraće početi da rade svoj posao“, rekao je Izetbegović, koji smatra da u ovom momentu nije moguće usvojiti Zakon o Ustavnom sudu BiH, jer se od SDA traži da „rasturi sud koji radi svoj posao i sprečava otimačinu zemlje“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala