Crna Gora: Gde je vera, tu je i čudo /video, foto/

© Foto : Manastir KosijerevoLitija u Podgorici
Litija u Podgorici - Sputnik Srbija
Pratite nas
Litije i molebani u znak protesta protiv usvojenog Zakona o slobodi veroispovesti organizovani su i danas u više crnogorskih gradova. I večeras je veliki broj ljudi izašao na ulice svojih gradova, iako je radni dan.

Podgorica

U Podgorici je održana litija u kojoj je učestvovalo više desetina hiljada ljudi. Sveštenstvo je na čelu kolone nosilo omofor i krst Svetog Vasilija Ostroškog. Litiju je predvodio iguman manastira Savina Makarije.

Bar

Litiju u Baru je predvodio otac Gojko Perović - rektor Cetinjske bogoslovije.

Nikšić

Hiljade Nikšićana i večeras je prisustvovalo molebanu u Hramu Svetog Vasilija, a zatim su prošli ustaljenom maršrutom do gradskog trga. Sveštenik Mirčeta Šljivančanin iz Podgorice je u obraćanju okupljenim rekao da su litije izraz vere u svetinje, a gde je vera tu je i čudo.

Berane

Litiju i Moleban u Beranama služio je vladika budimljansko-nikšićki Joanikije.

Bijelo Polje

U Bijelom Polju je održana još jedna u nizu litija kojoj je prisustvovalo više od 10.000 ljudi.

Pljevlja

Litiju u Pljevljima je poveo i večeras vladika mileševski Atanasije.

Herceg Novi

Stanovnici Herceg Novog su prošetali starim gradom. Na čelu kolone se nalazila beba.

Tivat

Srpska pravoslavna crkvena Opština tivatska večeras je organizovala moleban u Hramu Svetog Save u Tivtu i litiju u znak protesta protiv usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti. Moleban je služio paroh tivatski, otac Petar Petrović.

Žabljak

Plužine

Mojkovac

Mojkovčani su i danas složno i dostojanstveno sa ikonama i crkvenim barjacima, krenuli na litiju kao znak protesta zbog usvojenog nakaradnog i antidržavnog Zakona o slobodi veroispovesti. Litija je ovog puta krenula od crkve Svetog arhanđela Mihaila u Štitarici, pa sve do hrama Hristovog Rožedestva u Mojkovcu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala