Amerika aktivira korpus zadužen za krize i šalje najviše vojnika u Evropu u poslednjih četvrt veka

© AP Photo / Michael ProbstAmerička vojska u Nemačkoj
Američka vojska u Nemačkoj - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Američka vojska ponovo je aktivirala novo sedište korpusa, pod nazivom „V Corps“, koji uključuje 635 vojnika stacioniranih u Fort Noksu u Kentakiju, i još 200 vojnika u operativnom komandnom centru u Evropi, koji će se međusobno rotirati.

„Armi tajms“ prenosi da je cilj ponovnog aktiviranja Petog korpusa, posle sedam godina, „jačanje Evrope".

Reč je o korpusu koji je nastao tokom Prvog svetskog rata, a deaktiviran je 2013. godine u nemačkom gradu Visbadenu. Njegove jedinice su, kako se navodi na sajtu globalsecurity.org, bile raspoređene i na Kosovu i Metohiji 1999. godine nakon postizanja mirovnog sporazumu u junu te godine.

Takođe, imale su značajnu ulogu u oba svetska rata, u vreme Hladnog rata bile su stacionirane u Nemačkoj i imale su zaduženje da drže jedan od strateški najvažnijih pravaca koji vodi od Istočne Nemačke ka unutrašnjosti Zapadne Nemačke.

Bili su udarna jedinica tokom napada SAD na Irak 2003. godine, a deo tog korpusa učestvovao je i u hvatanju bivšeg iračkog predsednika Sadama Huseina. Učestvovali su u mirovnim snagama u Bosni i Hercegovini posle završetka rata 1995, dok su u Avganistanu od 2012. do 2013. godine komandovali celokupnim američkim jedinicama u toj zemlji.

Očekuje se da će sedište korpusa biti operativno do jeseni, iako nije utvrđena lokacija za vojnike korpusa u Evropi, rekao je portparol vojske Robin Okoa.

Novo sedište se pokreće u vreme kada se američka vojska priprema da na proleće otpočne vežbe „Branilac Evrope 2020“, koja podrazumeva raspoređivanje snaga veličine jedne divizije iz SAD u Evropu, što je najveće pokretanje vojske SAD u pravcu Evrope u poslednjih 25 godina.

„Armi tajms“ navodi da će uspostavljanje novog sedišta korpusa pomoći da se ispune ciljevi Nacionalne odbrambene strategije iz 2018. godine, kao i da će, prema saopštenju te službe, podržati zahtev Američke evropske komande za većom komandnom i kontrolom sposobnošću.

Kao prioritet Nacionalne odbrambene strategije iz 2018. navodi se povećanje konkurentnosti sa zemljama poput Rusije i Kine po pitanju sukoba slabog intenziteta, kao što su oni u Avganistanu i Iraku.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala