Zaharova: Varšava se zaigrala u svojim lažima

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tvrdnje da je Sovjetski Savez okupirao Ukrajinu i Belorusiju pokazatelj su da se zvanična Varšava, ali ne i poljski narod, zaigrala, pokušavajući da predstavi laž kao istorijske činjenice, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Izjave da je Sovjetski Savez sam sebe okupirao, a upravo se tako i mogu klasifikovati, pokazatelj su da se Varšava zaigrala. Ne govorim o Poljskoj, nju čine poljski narod, istoričari i eksperti, već mislim na zvaničnu Varšavu. Ta otvorena laž sada je predstavljena kao neka istorijska činjenica. Laž je da Crvena armija nije oslobodila Varšavu, a izjava da je SSSR okupirao Ukrajinu i Belorusiju nije prosto laž, već je u pitanju apsurdna laž“, izjavila je Zaharova u intervjuu za ruski „Prvi kanal“.

Ona je dodala da Ministarstvo spoljnih poslova Rusije poseduje informacije prema kojima su poljske vlasti napravile plan „neutralizacije materijala i istorijskih činjenica koje predstavlja Moskva, kako bi se stalo na put širenju istine o tim događajima“.

„Mislim da ćemo se, nažalost, mnogo čega nagledati. Međutim, imamo čime da odgovorimo“, dodala je portparolka.

Članak poljskog ambasadora u Nemačkoj Andžeja Pšilebskog pod nazivom „Rat nije počeo 1941. godine“ objavljen je u nemačkom listu „Markiš ordecajtung“ 8. februara, a izašao je kao odgovor na intervju s ruskim ambasadorom u Berlinu Sergejem Nečajevim koji je ranije objavljen u tom istom listu.

U tom članku Pšilebski tvrdi da je Moskva imala najviše koristi od ishoda Drugog svetskog rata, kao i da je Sovjetski Savez okupirao Ukrajinu, Belorusiju i baltičke zemlje.

Ambasada Rusije u Nemačkoj je tu izjavu ocenila kao primer revidiranja istorije u u skladu sa namerama Varšave da falsifikuje istoriju.

U poslednje vreme Poljska pokušava da odgovornost za početak Drugog svetskog rata prebaci na Rusiju. Parlament te zemlje je početkom januara usvojio rezoluciju u kojoj je za pokretanje rata optužio kako Nemačku, tako i SSSR.

Varšava je čak rekla da su sovjetske trupe namerno odlagale oslobođenje Aušvica. Moskva je te reči ocenila kao „neodgovorne spekulacije amatera“.

Poljska je pri tome uverena da je Varšava pobedila u „istorijskom sporu s Rusijom“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala