Vulin: Zašto je crnogorskim vlastima problem kad neko dolazi iz Srbije

© Sputnik / Dejan SimićMinistar odbrane Aleksandar Vulin u Banjaluci
Ministar odbrane Aleksandar Vulin u Banjaluci - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nisam kritičar Crne Gore, već kritičar vlasti u toj zemlji koja pokušava da otme hramove i manastire Srpskoj pravoslavnoj crkvi, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Vulin je juče u Crnoj Gori posetio grob bivšeg ministra odbrane SRJ Pavla Bulatovića, 20 godina nakon njegovog ubistva, ali delegaciji Vojske Srbije nije bilo dozvoljeno da uđe u uniformama. Vulin je za RTS rekao da to nije očekivao, ističući da nije bio u privatnoj poseti, već da je došao u ime Ministarstva odbrane.

„Vrlo je zanimljivo da oni imaju problem što dolazi neko iz Srbije. Mi smo susedne zemlje, šta je loše u tome”, upitao je Vulin.

Naveo je da je mitropolit Amfilohije zahvalio srpskoj delegaciji, ali da je dodao da je sramotno što ministar odbrane Crne Gore nije došao da oda poštu Bulatoviću.

Povodom zabrane ulaska u uniformama, Vulin je rekao da je delegacija Srbije sve do ponedeljka u pola tri popodne imala apsolutnu dozvolu crnogorskih vlasti, ali da su oni u 21.30 pozvali srpskog ambasadora da mu saopšte promenjenu odluku.

„Učinili su sve da bismo mi rekli da nećemo doći”, rekao je Vulin.

Ističe i da je, kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, za koga je rekao da je jedini garant mira u regionu, želeo da obiđe Srbe u Crnoj Gori, odmah došlo do negodovanja i navoda kako je to mešanje u unutrašnje stvari druge države.

Vulin je rekao da je u Srbiju svako dobrodošao da obiđe sunarodnike i vidi kako se prema njima odnosi. Napomenuo je da je, prema prema zvaničnoj statistici, Srba u Crnoj Gori oko 25 odsto, a samo ih je pet odsto zaposleno u javnim službama. Kaže da oni nemaju pravo na pismo, jezik, ni elementarno pravo da se mole u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Kako je rekao, sve što se desi u Hrvatskoj, par godina kasnije se desi i u Crnoj Gori.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala