U svetu ima 40 miliona robova

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Uđi u bazu fotografijaZatvor
Zatvor - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ropstvo nije zločin u gotovo polovini država, pokazalo je danas objavljeno istraživanje o svetskim zakonodavstvima, pozvavši zemlje da regulišu takozvane pravne praznine koje omogućavaju kriminalcima da izbegnu kaznu.

Mnoge države nemaju zakone koji direktno kriminalizuju i kažnjavaju vlasništvo ili kontrolu nad drugom osobom, pokazala je baza podataka platforme „Antislejveri in Domestik Ledžislejšn“, lansirana u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku.

„Ropstvo je svuda daleko od ilegalnog, a nadamo se da će naše istraživanje nadići taj popularni mit“, rekla je Katarina Švarc, istraživač iz Rajts laba, Univerziteta u engleskom gradu Notingemu, koji je predvodio rad na bazi podataka.

„Mnoge će iznenaditi da ne postoje krivični zakoni u svim državama kojima bi se optuživali, osuđivali i kažnjavali pojedinci jer su podvrgavali ljude najekstremnijim oblicima izrabljivanja“, dodala je Švarcova, preneo je „Indeks“.

Trenutno u svetu postoji 40 miliona modernih robova, pokazuju procene Međunarodne organizacije rada i fondacije „Volk fri“. To uključuje i one koji su primorani na rad ili brak.

Ukidanje modernog ropstva do 2030. godine bilo je jedno od globalnih ciljeva koji su članice UN jednoglasno prihvatile 2015. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala