Američka pretnja da će stvoriti najsurovije oružje u istoriji

© AP Photo / Ted S. Warren,Nuklearno oružje
Nuklearno oružje - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pretnju Donalda Trampa da će stvoriti „najmoćnije“ nuklearno oružje ako ne postigne dogovor sa Rusijom o kontroli naoružanja ruski eksperti ocenjuju kao populističku izjavu u kontekstu predizborne kampanje.

Glavni urednik časopisa „Nacionalna odbrana“ Igor Korotčenko smatra da su takve izjave isključivo namenjene za unutrašnju političku upotrebu i da su pre svega usmerene na birače, američke vojnike i vojno-industrijski kompleks, koje treba uveriti da su SAD spremne i odlučne u nameri da sačuvaju „nuklearno liderstvo“.

Amerika ne sme izgubiti prvo mesto kada je reč o nuklearnom naoružanju

„To je populistička izjava namenjena izbornoj kampanji za drugi predsednički mandat. SAD imaju i tako dovoljno efektivne nuklearne snage, a za njihovo obnavljanje potrebno je nekoliko decenija. Tramp ne može ništa da napravi ni za godinu, ni za dve, a ni za pet. To je tehnički nemoguće i ne postoji praktična potreba za tim“, rekao je ekspert.

Kako mediji prenose, američki predsednik je izjavio da konstantno uvećanje nuklearnog arsenala Rusije i Kine primorava Ameriku da reaguje i poveća rashode u toj oblasti. Tramp je dodao da Moskva i Peking nisu zainteresovani za trku u naoružanju, jer ona podrazumeva trošenje ogromnih novčanih sredstava na nuklearno oružje, ali dok sporazuma o kontroli naoružanja ne bude, Amerika ne sme izgubiti svoje liderstvo u ovoj oblasti. 

Vojni ekspert Andrej Golovatjuk smatra da je cela priča o savremenom ili zastarelom nuklearnom oružju neadekvatna, jer je ono po prirodi stvari uvek na najvišem tehničkom nivou u svim zemljama koje ga poseduju.

„Govoriti da su nuklearne snage Amerike, Rusije ili bilo koje nuklearne zemlje ’najmoćnije‘ je smešno, jer se nuklearno oružje svih pet nuklearnih država nalazi na istom nivou. Dovoljna je jedna nuklearna bomba da bi se narušila ravnoteža, ili samo paritet i svetski poredak koji trenutno postoji“, rekao je ekspert.

„Superbrze rakete“?

Ruski analitičari smatraju da navodi Donalda Trampa da SAD već poseduju „superbrze rakete“ isto spadaju u red „predizbornih“ izjava, na šta ukazuju tehnički razlozi

„Tramp mnogo govori. Te rakete koje imaju SAD su razrađene pre nekoliko decenija i nema ničeg suštinski novog u sastavu američkih nuklearnih snaga i neće se pojaviti u narednih pet-šest godina. Za ciklus projektovanja, stvaranja i proizvodnje savremenog raketnog naoružanja potrebno je nekoliko decenija. Moguće je da za deset, petnaest ili dvadeset godina SAD obnove svoj arsenal, ali sada nema praktične potrebe za tim“, rekao je Korotčenko.

Sve priče o uvećanju budžeta za stvaranje novog oružje usmerene su na izbornu kampanju, ali i na jačanje pregovaračkih pozicija SAD u odnosu na Rusiju i Kinu ako dođe do razgovora o sporazumu o kontroli naoružanja, saglasni su eksperti.

Podsetimo, Sporazum o merama za dalje smanjenje i ograničenje ofanzivnog oružja START 3 ističe početkom sledeće godine. Iako Amerikanci još nisu izneli konačan stav po pitanju produžetka tog sporazuma, američki zvaničnici su izjavljivali da bi sporazum sa Rusijom trebalo da uključi i drugo oružje, kao i sredstva za isporuku koja se razvijaju u Rusiji. Osim toga, američki predsednik Donald Tramp je već nekoliko puta izjavio da u taj sporazum treba uključiti i Kinu, čemu se vlasti u Pekingu kategorički protive.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala