Ruska vojska objavila snimak turskog vojnog konvoja u sirijskom Idlibu /video/

© AP Photo / Ghaith AlsayedKonvoj turskih vojnih vozila u sirijskoj provinciji Idlib
Konvoj turskih vojnih vozila u sirijskoj provinciji Idlib - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak na kome je prikazano kretanje konvoja turske vojne tehnike u sirijskoj provinciji Idlib.

Kolona je snimljena iz bespilotne letelice. Na snimku se vidi kako se putem kreće više od deset borbenih vozila.

Ministarstvo odbrane je navelo da situaciju u provinciji pogoršavaju oružje i municija za teroriste koje se prevozi preko tursko-sirijske granice, kao i kolone turskih oklopnih vozila i trupa.

Optužbe Turske

Ranije je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan optužio Rusiju i Siriju za napad na civile u Idlibu, istakavši da Ankara namerava da napada sirijsku vojsku, čak i van zone deeskalacije ukoliko bude nastavila sa ofanzivnim dejstvima. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije demantovalo je ove optužbe, podsetivši da napadaju isključivo teroriste.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije takođe je demantovalo Erdoganovu izjavu o napadima na civile. Prema rečima direktora odeljenja za nove izazove i pretnje Vladimira Tarabrina, Moskva i Damask napadaju isključivo terorističke grupe koje se „sa oružjem u rukama bore protiv legitimnih vlasti“. Ministarstvo je naglasilo da se situacija pogoršala zbog toga što Ankara nije ispoštovala prethodne sporazume.

Ministarstvo odbrane Rusije je, sa svoje strane, istaklo da reči turskog lidera nisu tačne. Ministarstvo je navelo da se operacije ruskog Centra za pomirenje zaraćenih strana u zoni deeskalacije Idlib sprovode isključivo na osnovu sporazuma iz Sočija.

Zone deeskalacije u Siriji

Rusija, Iran i Turska dogovorili su se u maju 2017. godine u Astani (sada Nur Sultan) o formiranju četiri zone deeskalacije u Siriji.

Od toga 2018. godine tri su prešle pod kontrolu Damaska. Četvrta zona, koja se nalazi u provinciji Idlib, kao i delovi susednih provincija Latakija, Hama i Alep zasad nisu zauzele vladine snage, a najveći deo je pod vlašću terorista iz „Nusra fronta“.

U septembru 2018. godine Rusija i Turska su u Sočiju potpisale sporazum o formiranju demilitarizovane zone u Idlibu, gde se nalazi više od deset raznih formacija. Najveća od njih je savez proturskih grupa „Nacionalni front za oslobođenje“ i „Nusra front“ — ukupno oko 30 hiljada pobunjenika.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala