Rusija: Turska treba dvaput da razmisli pre nego što zatraži pomoć NATO-a u Siriji

© AFP 2023 / BENOIT DOPPAGNE / BELGATurska i NATO
Turska i NATO - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turska bi trebalo dobro da razmisli pre nego što se obrati NATO-u za podršku u vezi sa situacijom u sirijskom Idlibu, smatra portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„S obzirom na to da je ta organizacija, prema rečima predsednika Francuske Emanuela Makrona, doživela moždanu smrt, mislim da treba dvaput da razmisli pre nego što im se obrate. Međutim, članovi te izuzetne organizacije imaju suvereno pravo da odluče šta će činiti“, istakla je Zaharova.

Prema njenim rečima, da NATO ima potencijal za rešavanje kriza u regionu, odavno bi bio uključen u to.

„Ali oni jednostavno nemaju taj potencijal“, ocenila je ona.

Rusija ne napada civile u Siriji

Zaharova je prokomentarisala i optužbe turske strane na račun Rusije o napadima na civile u Idlibu, istakavši da „Moskva odbacuje te optužbe“.

„Mi iznosimo svoj stav i ne osporavamo da se oko mnogih pitanja, pa i ovoga, ne slažemo sa Turskom. Zbog toga su se naši eksperti nedavno vratili iz Turske, gde su se sastali sa turskom stranom i nadam se da će uskoro nešto biti saopšteno, ili će se ponovo uspostaviti kontakti sa turskim kolegama kako bi se razjasnila teška, komplikovana pitanja koja su na dnevnom redu“, zaključila je Zaharova.

Ranije je portparol vladajuće Partije pravde i razvoja Turske Omer Čelik saopštio da Turska očekuje podršku NATO-a u vezi sa situacijom u sirijskom Idlibu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala