Rusija: Oružje za sirijske teroriste dovozi se iz Turske

© AP Photo / Ghaith AlsayedTurski vojni konvoj u blizini Idliba u Siriji
Turski vojni konvoj u blizini Idliba u Siriji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Situaciju u sirijskom Idlibu pogoršavaju oružje i municija uvezeni iz Turske za teroriste, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Ministarstvo navodi da su povod za zaoštravanje teroristički napadi, koje su Rusija i Turska više puta zabeležile, na susedna civilna područja Sirije, a koji su doveli do recipročnih akcija sirijskih vladinih snaga.

„Upravo zbog provokacija terorističkih grupa koje se ’ljudskim štitom‘ pokrivaju u zoni deeskalacije Idlib od kontranapada sirijskih vladinih snaga, danas trpi civilno stanovništvo. Situacija je značajno pogoršana transportom oružja i municije u zonu deeskalacije preko tursko-sirijske granice, kao i kolonama turskih oklopnih vozila i trupa koje ulaze u sirijsku provinciju Idlib“, ističe se u saopštenju.

Ministarstvo je dodalo i da nisu istinite izjave predstavnika Turske da ruski vojnici napadaju civile u zoni deeskalacije Idlib.

„Aktivnosti ruske vojske i, pre svega, ruskog Centra za pomirenje zaraćenih strana u zoni deeskalacije Idlib sprovode se isključivo na osnovu sporazuma iz Sočija“, ističe se u saopštenju.

Ministarstvo dodaje da ni saopštenja o masovnom odlasku izbeglica iz zone deeskalacije Idlib nemaju osnova.

„Značajan deo stanovnika provincije Idlib bezbedno napušta opasna područja i prelazi u područja pod kontrolom sirijske vlade“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Takođe se naglašava da je od terorista sada oslobođena i važna saobraćajna arterija — auto-put M5 koji povezuje severnu prestonicu Alep, a koja je trenutno u blokadi, sa južnim gradovima Hamom, Homsom i Damaskom. Ističe se da će zahvaljujući tome normalizovanje života u Siriji značajno ubrzati svoj tempo.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala