Porošenko: Pregovori sa Putinom — najužasnija noć u životu

© AP Photo / Efrem LukatskyBilbord sa likom predsednika Ukrajine Petra Porošenka i predsednika Rusije Vladimira Putina na predizbornom plakatu u Kijevu
Bilbord sa likom predsednika Ukrajine Petra Porošenka i predsednika Rusije Vladimira Putina na predizbornom plakatu u Kijevu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši ukrajinski predsednik Petro Porošenko je izjavio da su se pregovori lidera „normandijske četvorke“, održani 2015. godine, pretvorili u „najstrašniju noć“ u njegovom životu.

Tako je tu noć na samitu „normandijske četvorke“ opisao bivši šef ukrajinske države u članku za list „Ukrajinska pravda“.

Prema rečima ukrajinskog političara, na samitu u Minsku je morao da prođe kroz „iscrpljujući devetnaestočasovni maraton“ prilikom razmatranja budućih sporazuma sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Porošenko je ruskog lidera nazvao „hladnim i okrutnim“ pregovaračem.

„I sam Fransoa Oland (bivši predsednik Francuske) je svojevremeno rekao da su Porošenko i Putin mnogo puta povisili glas jedan na drugog. To je bila jedna od najstrašnijih noći u mom životu“, piše ukrajinski političar u članku.
© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Ukrajine Petro Porošenko
Porošenko: Pregovori sa Putinom — najužasnija noć u životu - Sputnik Srbija
Predsednik Ukrajine Petro Porošenko

Uprkos tome, prema Porošenkovom mišljenju, sporazumi iz Minska su pružili Kijevu dragoceno vreme za razvoj vojske i prevazilaženje socijalne krize.

On je takođe naglasio da ne idealizuje dokumenta potpisana 2015. godine, mada smatra da alternativa tim sporazumima danas ne postoji. On je takođe dodao da su postignuti sporazumi omogućili „spasenje Ukrajine".

Samit u Minsku

Na samitu „normandijske četvorke“ održanom u februaru 2015. godine u Minsku učestvovali su lideri Rusije, Ukrajine, Francuske i Nemačke. Tada su usvojena dva dokumenta: paket mera, usmerenih na implementaciju Minskih sporazuma, i deklaracija o podršci paketu mera za realizaciju Minskih sporazuma.

Prema mišljenju stručnjaka, minski dogovori su pružili priliku da se krvoproliće u regionu okonča mirnim putem. Ipak, uprkos stalnim izjavama strana u dogovoru o poštovanju dokumenta, njihovi politički napori za sada nisu rezultirali mirom.

Kako je saopštilo Ministarstvo inostranih poslova Rusije, za sada nijedan od sporazuma za regulisanje sukoba na istoku Ukrajine, potpisanih 2015. godine, nije u potpunosti ispunjen.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala