Novi detalji o hemijskom napadu u Dumi: Objavljen transkript svedočenja inspektora OZHO

© AP Photo / Peter DejongOZHO
OZHO - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na internetu je objavljen ceo transkript svedočenja bivšeg visokog zvaničnika Organizacije za zabranu hemijskog oružja Jana Hendersona, koji tvrdi da mu nije bilo dozvoljeno da skuplja dokaze tokom istrage o hemijskom napadu u Dumi 2018. godine, niti da ispituje svedoke, prenosi televizija „Zvezda“.

„Dana 28 . februara 2018. godine uneo sam tehnički izveštaj o analizi boca sa hlorom u Registar dokumenata OZHO i poslao sam elektronska pisma rukovodstvu. Direktor odeljenja OZHO naredio mi je da udaljim dokumenta iz Registra, kao i da uništim sve druge tragove, ukoliko postoje. Predložio mi je da se sastanemo, kako bismo procenili situaciju i odlučili šta da radimo sa dokumentima“, ispričao je inspektor Jan Henderson, koji je bio zaposlen u Organizaciji za zabranu hemijskog oružja od 1997. do 2019. godine.

Usled toga, stručnjaku je bilo zabranjeno da obelodani tehničke detalje i zaključke eksperata.

Rusija je na zasedanju Saveta bezbednosti UN predstavila dokaze o falsifikovanju upotrebe hemijskog oružja u sirijskoj Dumi 2018. godine.

Incident u sirijskoj Dumi

U aprilu 2018. Zapad je optužio Damask za hemijski napad na sirijski grad Duma u Istočnoj Guti i zapretio vojnim napadima. Kao dokaz za hemijski napad organizacija Beli šlemovi koristila je kadrove na kojima se vide stanovnici Dume, među kojima i deca, koje navodno lekari pokušavaju da spasu od delovanja otrovnih supstanci.

Nedelju dana kasnije Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska izvele su napad na sirijske objekte, ne čekajući zaključke OZHO.

Damask i Moskva su oštro osudili ovaj korak. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da je svrha širenja ovakvih informacija o upotrebi otrovnih supstanci od strane Asadove vojske zaštita terorista i opravdanje za moguće spoljne vojne napade.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da je svrha falsifikovanja informacija o upotrebi otrovnih materija od strane sirijskih trupa zaštita terorista i opravdavanje mogućih spoljnih napada. Pritom je ruski Generalštab upozorio na provokacije koje su teroristi u Istočnoj Guti planirali insceniranjem upotrebe hemijskog oružja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala