NATO je na Jugoslaviju bacio 22.000 tona projektila, sada će biti utvrđen tačan broj stradalih

© AP Photo / Philip MarkČišćenje ruševina u Aleksincu 9. aprila 1999. tri dana posle bombardovanja kasetnim bombama u kome je poginulo 14 ljudi.
Čišćenje ruševina u Aleksincu 9. aprila 1999. tri dana posle bombardovanja kasetnim bombama u kome je poginulo 14 ljudi. - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Komisija koja će utvrditi tačan broj stradalih tokom NATO agresije na SR Jugoslaviju 1999. godine biće formirana na inicijativu predsednika Srbije.

Komisija bi trebalo da počne sa radom 24. marta, na godišnjicu početka bombardovanja, pišu „Večernje novosti”, a biće formirana odlukom Vlade Srbije, koja će obezbediti i sredstva za njen rad.

Struktura komisije će se zasnivati na vertikalnoj organizaciji – od lokalne policijske stanice i vojnih odseka, do grobalja i crkvenih parohija. U ministarstvima, posebno vojnom i MUP-u, kao i VBA i BIA, i na nivou pokrajine i lokalnih samouprava, biće formirane radne grupe za istraživanja koje će imati saradnike i privremena radna tela. Svi oni će biti „pod kapom” državne komisije.

Ni posle dve decenije ne postoji tačan spisak svih žrtava, a procene su da je od 24. marta do 10. juna 1999. poginulo između 1.500 i 2.500 ljudi, a oko 6.000 ranjeno. Međutim, njihova imena niko nije popisao, niti napravio jedinstvenu bazu podataka.

Zasada se zna da je za 78 dana agresije poginulo najmanje 79 dece i 754 pripadnika Vojske i MUP-a.

Ukoliko bi se posmatrao period od 1. januara 1998. do kraja bombardovanja, ubijena su 1.002 pripadnika vojske i policije.

Za 11 nedelja svakodnevnih vazdušnih napada, NATO je izvršio 2.300 udara na tadašnju SR Jugoslaviju i bacio 22.000 tona projektila, među kojima 37.000 zabranjenih kasetnih bombi i bombi punjenih obogaćenim uranijumom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala