Najveći pad industrijske proizvodnje u evrozoni od 2016, stručnjaci tvrde da može biti i gore

CC0 / Pixabay / Fabrika - ilustracija
Fabrika - ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Veliki pad mesečne proizvodnje, najveći još od 2016. godine, zabeležila je industrija u evrozoni u decembru 2019. godine, a stručnjaci procenjuju da će se uzroci pada preneti i na ovu godinu.

Industrijska proizvodnja u 19 zemalja u kojima se kao valuta koristi evro, u decembru je pala za 2,1 odsto u odnosu na novembar, što je najveći pad još od 2016. godine, prenosi „Blumberg“. Kako se navodi u zvaničnoj statistici Evrostata za celu EU, najveći pad je zabeležen u Irskoj (-6,2 odsto), Mađarskoj (-3,8 odsto) i Poljskoj (-3 odsto). Kada se posmatra godišnje, pad industrijske proizvodnje još je veći. Od decembra 2018. do decembra 2019. godine industrijska proizvodnja u zemljama evrozone pala je za 4,1 odsto. Na godišnjem nivou najveći pad u EU je zabeležen u Estoniji (-9,9 odsto), Rumuniji (-8,9 odsto) i Nemačkoj (-7,2 odsto).

Prema procenama stručnjaka, najveći rizici koji su izazvali industrijski pad, kao što su trgovinski sporazum SAD i Kine ili izlazak Velike Britanije iz EU, sada su otklonjeni, ali se u međuvremenu u Kini javio koronavirus, koji umnogome negativno utiče na lanac dobavljanja sirovina, dok su neke kompanije zatvorile svoje pogone.

Glavni ekonomista Evropske centralne banke Filip Lejn kaže da bi evropska ekonomija mogla da iskusi „veoma ozbiljan kratkoročan udarac“, dok je predsednica ECB kazala da su mogući širi udari pod striktnim nadzorom.

ECB je u prethodnoj proceni navela da bi ukupan rast u evrozoni u 2020. godini mogao da bude tek 1,1 odsto, ali je ta procena data pre decembarskog pada industrijske proizvodnje i izbijanja koronavirusa. Nova procena sledi u martu, a spekuliše se da će uslediti mere za olakšavanje poslovanja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala