Kosovski Albanci strahuju od Sputnjika /video/

© JutjubŽivojin Rakočević novinar i književnik sa Kosova i Metohije
Živojin Rakočević novinar i književnik sa Kosova i Metohije  - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Pojavom Sputnjika pojavio se i novi ugao s kojim narod na Kosovu i Metohiji može da se identifikuje, a od kog Albanci strahuju“, rekao je u izjavi za Sputnjik novinar i direktor Doma kulture u Gračanici Živojin Rakočević.

Prijemu povodom petog rođendana Sputnjika prisustvovao je i novinar i direktor Doma kulture u Gračanici Živojin Rakočević, koji je istakao značaj postojanja Sputnjika za stanovništvo na Kosovu i Metohiji.

On je naglasio da se pojavom Sputnjika na Kosovu i Metohiji pojavio i novi ugao s kojim je narod mogao da se identifikuje i dodao da se veliki broj ljudi tamo oseća kao da „neko njihov piše o njima“.

Albanci vesti Sputnjika tumače sa strahom

Kako je rekao, značaj Sputnjika ogleda se i u reakcijama kosovskih Albanaca na vesti Sputnjika, koje često interpretiraju sa strahom.

„Oni te vesti tumače sa strahom i neprestano ponavljaju mantru da se radi o surovoj ruskoj propagandi, a zapravo se radi o jednom segmentu života koji oni ne žele da prepoznaju i strahu da bi ta istina mogla da se proširi i na druge medije. U ovom slučaju — zapadne“, objašnjava Rakočević.

Naš sagovornik prenosi nam i utiske naroda na Kosovu i Metohiji, koji Rusiju i rusku ideju doživljava kao nešto zaštitničko i nešto što je u srži njegovog razvoja identiteta.

„Ruski konzuli su u 19. veku uradili ono što nije uradila naša Akademija nauka i umetnosti. Oni su očuvali ogromni korpus našeg nasleđa i pomogli da se očuva ogromni korpus našeg nasleđa na Kosovu i Metohiji i zato se sve što dolazi s te strane smatra potpuno prirodnim“, istakao je sagovornik Sputnjika.
© Sputnik / Radoje PantovićLjubinka Milinčić, glavni i odgovorni urednik Sputnjika Srbija i Živojin Rakočević, publicista i novinar sa Kosova i Metohije
Kosovski Albanci strahuju od Sputnjika /video/ - Sputnik Srbija
Ljubinka Milinčić, glavni i odgovorni urednik Sputnjika Srbija i Živojin Rakočević, publicista i novinar sa Kosova i Metohije

Rakočević, koji je i dobitnik nagrade „Aleksandar Tijanić“, dodao je da je dolazak ruskog kontigenta KFOR-a na Kosovo i Metohiju bio izuzetno značajan za stanovništvo, koje je tada „osetilo kao da je stigao neko njihov“.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala