Kijev: Ispunićemo sve dogovore iz Pariza, izbori u Donbasu do kraja oktobra

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaParlamentarni izbori u Ukrajini
Parlamentarni izbori u Ukrajini - Sputnik Srbija
Pratite nas
Novi šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrej Jermak izjavio je da je Kijev spreman da ispuni sve dogovore postignute na pariskom samitu „Normandijske četvorke“ (Ukrajina, Rusija, Francuska, Nemačka) u decembru 2019. godine, radi održavanja izbora u celoj zemlji, pa i u Donbasu.

Ukrajinski zvaničnik je istakao da Kijev ima jasan plan šta je potrebno uraditi da bi se krajem oktobra u skladu sa ukrajinskim zakonodavstvom održali izbori na nivou cele zemlje, pa i na teritoriji Donbasa.

„Prema ukrajinskom zakonodavstvu, izbore je nemoguće održati ako se na teritoriji nalaze strane vojne grupe, bilo koji pripadnici nezakonitih oružanih snaga i ako su granice Ukrajine van kontrole ukrajinskih vlasti. Tako nalaže zakon, a mi planiramo da se izbori sprovedu u skladu sa ukrajinskim zakonom“, izjavio je u sredu Jermak.

On je još dodao da ne bi govorio o kompromisima, ali da su oni mogući za vreme pregovora.

Ranije je Andrej Jermak, obavljajući dužnost savetnika ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, izjavljivao da izbori na teritoriji Donbasa, koja je van kontrole Kijeva, treba da se održe istovremeno sa lokalnim izborima u celoj državi 31. oktobra 2020. godine.

Podsetimo, prvi u tri godine samit „Normandijske četvorke“, na kojem su učestvovali nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednici Francuske, Rusije i Ukrajine, Emanuel Makron, Vladimir Putin i Vladimir Zelenski, održan je 9. decembra u Parizu, gde su strane postigle međusobne dogovore i odlučile da sledeći sastanak održe u Berlinu, radi nastavka regulisanja situacije u Donbasu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala