Još jedna „čistka“ Fejsbuka: Uklonjeni nalozi povezani sa „ruskim obaveštajcima“

© AP Photo / Richard DrewFejsbuk
Fejsbuk - Sputnik Srbija
Pratite nas
Administracija društvene mreže Fejsbuk uklonila je tri grupe naloga kojima je upravljano iz Rusije, Irana, Vijetnama i Mijanmara zbog kršenja politike kompanije o „stranom mešanju“, navodi se na sajtu Fejsbuka.

Kompanija je uklonila sa Fejsbuka 78 naloga, 11 stranica, 29 grupa i četiri naloga sa Instagrama. U saopštenju kompanije se navodi da je „mešanje dolazilo iz Rusije, a da je bilo usmereno uglavnom na Ukrajinu i njene susedne zemlje“.

Iz saopštenja sledi da su se pojedini vlasnici naloga predstavljali kao građanski novinari i pokušali su da uspostave veze sa političarima, predstavnicima medija i javnim ličnostima iz regiona.

Ističe se da uklonjene stranice „mogu biti povezane sa ruskim vojnim obaveštajnim službama“. Navodi se da je kompanija došla do takvog zaključka zbog objavljenih vesti o vojnoj operaciji u Siriji, o etničkim manjinama na Krimu i padu malezijskog „boinga“ u Donbasu 2014. godine.

Pored toga, uklonjena je i grupa naloga iz Irana, kao i grupa iz Mijanmara i Vijetnama. Kako se ističe, te tri grupe nisu bile povezane međusobno.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala