Devizne rezerve Srbije veće za 316 miliona evra

© Wikipedia / PedjaNbgNarodna banka Srbije
Narodna banka Srbije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su na kraju januara 13,694 milijardi evra, što je 316 miliona evra više u odnosu na decembar 2019. godine.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 186 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje odgovarajući nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, saopšteno je iz NBS-a.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju januara iznosile su 11,64 milijardi evra, što je za 199 miliona evra više u odnosu na kraj prošle godine.

Januarski iznosi bruto i neto deviznih rezervi NBS-a predstavljaju novi rekordni nivo od 2000. godine, otkad se na ovaj način prate podaci, preneo je Tanjug.

Povećanje bruto deviznih rezervi u januaru rezultat je neto priliva i po osnovu deviznih transakcija (ukupno 153,9 miliona evra) i po osnovu pozitivnog tržišnog efekta (162,1 milion evra).

Neto prilivi u januaru ostvareni su po osnovu devizne obavezne rezerve usled uobičajenih aktivnosti banaka (90,1 milion evra), aktivnosti NBS-a na domaćem deviznom tržištu s kraja prošle godine i u januaru tekuće godine (ukupno 45 miliona evra), efikasnog upravljanja deviznim rezervama, donacija i drugim osnovima (ukupno neto 18,8 miliona evra).

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u januaru iznosio je 618,3 miliona evra i bio je za 121,3 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U januaru je vrednost dinara prema evru gotovo nepromenjena, a NBS je na međubankarskom deviznom tržištu kupila 15 miliona evra.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala