Bugarska izložba u Luvru otkazana zbog negativne reakcije crkve i javnosti

CC0 / / Muzej Luvr u Parizu
Muzej Luvr u Parizu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bugarska izložba, koja je trebalo da bude otvorena na leto 2020. godine u Luvru, otkazana je nakon što je Sinod Bugarske pravoslavne crkve odbio da obezbedi eksponate iz crkvenih muzeja, a takođe i zbog negativne reakcije bugarske Akademije nauka i javnosti.

Izložba „Umetnost i kultura Bugarske (XVI-XVIII vek)“ trebalo je da bude prikazana u odeljenju „Islamska umetnost“, što je izazvalo negativnu reakciju bugarskih stručnjaka iz oblasti istorije i umetnosti.

Direktor Instituta za istraživanje umetnosti bugarske Akademije nauka Emanuel Mutafov ranije je izrazio zabrinutost da će Bugarska na izložbi biti predstavljena kao „evropska Turska“ i istakao da artefaktima koji su povezani sa hrišćanskom umetnošću na bugarskoj teritoriji nije mesto u podrumu odeljenja Islamske umetnosti u Luvru.

„BAN“ je upozorio da će crkva to doživeti kao svetogrđe

Bugarski ministar kulture Boil Banov je održao sastanak sa francuskom ambasadorkom Florans Robin i objasnio šta se dogodilo.

U saopštenju za novinare se ističe da diplomata saoseća sa reakcijama društva i da je skrenula pažnju na činjenicu da Luvr pruža Bugarskoj mogućnost da pokaže milionima ljudi svoju umetnost iz različitih perioda.

Sinod je ranije takođe saopštio da ne dozvoljava eksponate u inostranstvu, a da se izuzetak pravi samo ako se radi o hodočašću.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala