Beogradu se vraća Pobednik! Kalemegdan ponovo u svom punom sjaju

Pratite nas
Statua „Pobednika” danas će biti vraćena na Kalemegdan, a svi zainteresovani građani moći će u četvrtak da pogledaju skulpturu na platou Gornjeg grada u neposrednoj blizini postamenta.

„Pobednik” će 13. februara od 10 do 16 časova biti izložen na platou Gornjeg grada Kalemegdana, u neposrednoj blizini postamenta na koji će biti vraćen dan kasnije, pa će svi zainteresovani građani moći da pogledaju izloženu skulpturu, prenosi Tanjug.

Početkom oktobra prošle godine skulptura je demontirana s postolja i prevezena u Smederevo, na restauraciju u atelje vajara Zorana Kuzmanovića.

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICPobednika će svi zainteresovani moći da vide 13. februara na platou Gornjeg grada Kalemegdana
Beogradu se vraća Pobednik! Kalemegdan ponovo u svom punom sjaju - Sputnik Srbija
Pobednika će svi zainteresovani moći da vide 13. februara na platou Gornjeg grada Kalemegdana

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je tada najavio da će rekonstrukcija koštati oko 200.000 evra.

Iz Zavoda za zaštitu spomenika u martu prošle godine saopšteno je da je rekonstrukcija spomenika neophodna zbog toga što je poslednja rađena pre 29 godina. Tada su očišćeni bronzana skulptura i kameni postament, ali nisu popravljena mnogobrojna oštećenja na samoj skulpturi.

Spomenik je podignut 1928. godine na Gornjem gradu beogradske tvrđave povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta.

Sastoji se od bronzane figure muškarca sa sokolom u levoj ruci i spuštenim mačem u desnoj, a delo je vajara Ivana Meštrovića, kao i postamenta u obliku dorskog stuba s kanelurama na visokoj kubičnoj bazi, koji je autorsko delo arhitekte Petra Bajalovića.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala