Amerikanci traže od Srpske da ne bojkotuje zajedničke organe BiH

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaBosna i Hercegovina. Sarajevo
Bosna i Hercegovina. Sarajevo - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ambasada SAD je reagovala povodom odluke Republike Srpske da ubuduće ne sarađuje u radu i odlučivanju zajedničkih institucija BiH, dok ne bude donesen novi Zakon o Ustavnom sudu, u kojem ne bilo bilo stranaca.

Američka ambasada je pozvala, kako se navodi, „sve strane da poštuju odluke Ustavnog suda BiH, a izabrane i imenovane zvaničnike da izvršavaju svoje ustavne obaveze“.

Komentarišući tu odluku predstavnika Republike Srpske da će na nivou Bosne i Hercegovine obustaviti rad u odlučivanju po bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH do usvajanja novog zakona o Ustavnom sudu BiH, u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija, iz Ambasade su kazali da je Ustavni sud BiH konačni autoritet koji određuje šta Ustav BiH propisuje, a šta ne propisuje.

„Tek treba čuti celovitu informaciju, o čemu se raspravljalo na današnjem sastanku u Banjaluci. Poštovanje ustavnog poretka i ustavnih obaveza nije diskreciono pravo, već obaveza u bilo kojoj zemlji u Evropi“, naveli su iz Ambasade SAD u Sarajevu.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će u ponedeljak odluke Ustavnog suda BiH biti tema na posebnoj sednici Narodne skupštine RS.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala