Zašto se u Srbiji danas kaže: „Tačno je, objavio je Sputnjik“!

© Sputnik / Radoje PantovićRadijski studio Sputnjika Srbija u Beogradu.
Radijski studio Sputnjika Srbija u Beogradu. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prošlo je pet godina od kada je Sputnjik Srbija počeo pionirskim, ali hrabrim koracima, da nudi medijskoj sceni nešto potpuno drugačije.

I šta je Sputnjik danas, posle pola decenije rada?

Sputnjiku ne nameću teme ni politički ni ekonomski moćnici, ni tajkuni ni ambasadori, ni opsenari bilo koje strane. Prvo pitanje na našem jutarnjem kolegijumu je — Šta bi narod danas voleo da pročita i čuje?.

Sputnjik ne uskače u iskopane rovove, ne učestvujemo u dnevno-političkim podelama, ne huškamo na bitke i ratove, a svakodnevno ispaljujemo haubice, lansiramo rakete i potežemo pesnice istine.

Sputnjik ne povlađuje brutalnim tabloidnim pravilima igre, niti matrici kiča, klika po svaku cenu, neukusa i vrednosnog gliba. Ostajemo čvrsto u orbiti kulturnih obrazaca srpske tradicije, istorije i duhovne vertikale.

© Sputnik / Dejan SimićEkipa Sputnjika na zadatku - Nataša Milosavljević i Radoje Pantović.
Zašto se u Srbiji danas kaže: „Tačno je, objavio je Sputnjik“! - Sputnik Srbija
Ekipa Sputnjika na zadatku - Nataša Milosavljević i Radoje Pantović.

Sputnjik se uvek za novinarsku slobodu bori podignute glave i bez kuknjave, dreke, apela i peticija, bez patetike i snishodljivog poltronstva. Uvek odgovorimo kad nas nagaze i jači, a nikad ne gazimo slabije.

Mnogo novca je uloženo kako bi se dokazalo da govorimo neistinu, da su nam ciljevi nečasni, da falsifikujemo stvarnost i zaluđujemo javnost. Uzalud, našli su nam jednu i po neistinitu vest za 1.825 dana i objavljenih stotina hiljada naslova.

Sputnjik je ušao i u Veliku Hoču i u Orahovac i u Đakovicu, u Devič i Dečane, i niko ne može da nas pita — Kada ste poslednji put bili na Kosovu? Bili smo juče i bićemo sutra, jer za Sputnjik je Kosovo Srbija. I tako će ostati.

Sputnjik je na „bojnom polju“, tamo gde je najteže, gde je neudobno, gde nije popularno. Kada su svi ćutali ili šaputali, do neba smo podigli glas da su Srbi u Crnoj Gori ugroženi, da im se otimaju crkve i manastiri, i bili smo sa njima i na Žabljaku i pod Ostrogom, i pod pendrekom, usred suzavca, kada su dobijali otkaze i suspenzije. I tako će ostati.

© Sputnik / Radoje PantovićGlavna urednica Sputnjika Ljubinka Milinčić na razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem
Zašto se u Srbiji danas kaže: „Tačno je, objavio je Sputnjik“! - Sputnik Srbija
Glavna urednica Sputnjika Ljubinka Milinčić na razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem

Sputnjik, za razliku od mnogih, poštuje sve međunarodne sporazume, pa i Dejtonski, i za nas Republika Srpska postoji. I tako će ostati.

Sputnjik je podsetio Srbiju na NATO razaranje države, zbog čega smo dobili seriju uglednih novinarskih nagrada. Setili smo se srpskih žrtava, rana, nismo bili klimoglavci „globalne istine“ da smo krivci.

Sputnjik je na svakom „migu“, tenku i vojnom helikopteru, koji iz Rusije doleti u Srbiju, ali nikada ne namigujemo onima koji sanjaju rat, niti podižemo nišane i haubice na nekoga.

Svakoga dana nas ima od Sibira do Krima, od Kjahte do Sankt Peterburga. Obaveštavamo o svim dometima savremene Rusije, ali nikad panagiricima, paralažama i propagandnim pamfletima.

Sputnjik čuva istoriju, brani plodonosnu mitologiju, ali nikada ne podleže dreci i primitivnoj i vulgarnoj estradnoj paranauci.

© SputnikNovinarka Sputnjika Senka Miloš u razgovoru sa igumanom manastira Visoki Dečani Savom Janjićem.
Zašto se u Srbiji danas kaže: „Tačno je, objavio je Sputnjik“! - Sputnik Srbija
Novinarka Sputnjika Senka Miloš u razgovoru sa igumanom manastira Visoki Dečani Savom Janjićem.

Iako nam je zgrada u Strahinjića Bana, ne doturaju nam priče po beogradskim kafićima, ne podvaljuju nam ceduljice ispod astala nakrcanog pečenjem i votkom, ne uvaljuju nam koverte, ni čestitke sa bakšišem. Svoje račune plaćamo sami.

Iako su nam osnivači u Moskvi, ne pripadamo stranim plaćenicima, agenturama, ni – kako to vole da kažu u nekim propagandnim laboratorijama — hibridnim vojnicima.

Optužuju nas za maligni uticaj, samo zato što svaki dan temama pokušavamo da ukažemo na maligne pojave u društvu.

Ne pripadamo ni klanovima, lobističkim grupama, partijskim ekspoziturama, sivim eminencijama. Drugi mediji nas svakodnevno citiraju, a toliko nam veruju da nas često i ne potpisuju, već naše informacije predstavljaju kao svoje.

Sputnjik zabeleži svaku bombu koja urušava svetski mir. Registrujemo svaki tvit osionih državnika koji pomera svetsku ravnotežu. Dajemo hitno iscrpnu analizu svega što se „mrdne“ na planeti, od Okeanije, do Grenlanda.

© Sputnik / Senka MilošSputnjik na liscu mesta - Crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu
Zašto se u Srbiji danas kaže: „Tačno je, objavio je Sputnjik“! - Sputnik Srbija
Sputnjik na liscu mesta - Crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu
Sputnjik će uvek bojkotovati samo neistinu, a uvek će biti izbor naroda.

Sputnjik je patriotski, a ne šovinistički.

Sputnjik je ruski, samim tim i evropski, jednom rečju – srpski.

Ne podilazimo većini, zaštita smo svakoj manjini. Važan nam je čovek da bismo se vestima, reportažama i analizama brinuli o čovečanstvu.

Sputnjik govori ono što drugi prećutkuju.

I sve smo mlađi, brži, lepši, kreativniji, kočoperniji i nepokorniji.

Ne ličimo ni na jedan medij u Srbiji, ali se trudimo da istina o Srbiji i svetu najviše liči na ono što mi objavimo.

I evo nas, slavimo tek pet godina rada.

Idemo težim putem, ali je on izazovniji, vedriji i optimističniji.

Naš cilj ispunjavamo svaki dan. I svakoga dana nam se sve više veruje.

I zato se u Srbiji danas kaže:

„Tačno je, objavio je Sputnjik“!

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala