Tramp i Blumberg se međusobno optuživali da su rasisti

© AP Photo / Alex BrandonDonald Tramp
Donald Tramp - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki predsednik Donald Tramp i demokratski predsednički kandidat Majkl Blumberg optužili su jedan drugog za rasizam.

Kako navodi Rojters, a prenosi Tanjug, prvi udarac izveo je Tramp, objavivši audio-snimak iz 2015. godine, u kome Blumberg brani upotrebu kontroverzne policijske strategije iz vremena kada je bio gradonačelnik Njujorka, između 2002. i 2013, poznate pod nazivom „zaustavi i pretresi“.

„Vau, Blumberg je totalni rasista“, napisao je Tramp na svom Tviter nalogu, da bi kasnije obrisao taj tvit.

Tramp je, takođe, podržao tu politiku, navodi agencija.

Blumberg, koji se bori za nominaciju Demokratske stranke za kandidata za predsedničke izbore 3. novembra, izvinio se zbog upotrebe policijske strategije prošlog novembra, nekoliko dana pre objavljivanja kandidature.

U saopštenju je Blumberg naveo svoju posvećenost reformi krivičnog pravosuđa i rasnoj jednakosti, dodavši: „Suprotno tome, predsednik Tramp je nasledio zemlju koja je išla ka većoj jednakosti i podelio je rasističkim apelima i retorikom mržnje.“

Portparol Trampove predizborne kampanje nije odgovorio na zahtev da prokomentariše predsednikovu podršku strategiji „zaustavi i pretresi“ i zašto je predsednik izbrisao tvit.

I Bela kuća je odbila da prokomentariše zašto je Tramp izbrisao tvit.

Međutim, u saopštenju je portparol Trampove predizborne kampanje Tim Martog izjavio da su Blumbergovi komentari jasno rasistički i neprihvatljivi, dok je njegovo izvinjenje lažno.

Tramp je izazvao kontroverzu 2017. godine, kada je rekao da je bilo „mnogo pristojnog sveta“ na obe strane na protestu belih nacionalista, kao i na kontramitingu koji su doveli do nereda u Virdžiniji, podseća Rojters.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala