Rusija zabrinuta zbog Ukrajine: Otkazuje se novi samit „Normandijske četvorke“?

© AP Photo / Ian LangsdonLideri normandijske četvorke: predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, predsednik Francuske Emanuel Makron, predsednik Rusije Vladimir Putin i nemačka kancelarka Angela Merkel, na početku sastanka u Parizu
Lideri normandijske četvorke: predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, predsednik Francuske Emanuel Makron, predsednik Rusije Vladimir Putin i nemačka kancelarka Angela Merkel, na početku sastanka u Parizu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poslednje izjave kijevskih vlasti i nivo ispunjenja dogovora koji su postignuti na poslednjem sastanku „Normandijske četvorke“ u Parizu u decembru 2019. godine dovode u pitanje mogućnost organizacije novog takvog susreta u aprilu, izjavio je zamenik ministra inostranih poslova Rusije Andrej Rudenko.

Kako je podsetio — tokom poslednjeg susreta „Normandijske četvorke“ dogovoreno je da Kijev i Donbas razdvoje snage sa tri nova dela linije razgraničenja, da otvore nove kontrolne punktove, povećaju aktivnosti po pitanju uklanjanju mina, kao i da sprovedu razmenu zatvorenika.

Pored roga, naglasio je Rudenko, Kijev se obavezao da će u svom zakonodavstvu utvrditi „Štajnmajerovu formulu“, kao i da će usaglasiti sve pravne aspekate specijalnog statusa Donbasa, kako bi se obezbedilo njegovo kontinuirano delovanje.

© Sputnik / Sergeй Averin / Uđi u bazu fotografijaKontrolni punkt u Donbasu
Rusija zabrinuta zbog Ukrajine: Otkazuje se novi samit „Normandijske četvorke“? - Sputnik Srbija
Kontrolni punkt u Donbasu

„Za sada je sa tog spiska realizovana samo razmena zatvorenika i ništa više. Ponašanje Ukrajinaca u Kontaktnoj grupi i izjave kijevskih zvaničnika izazivaju sumnju da će do aprila to biti moguće učiniti. Bez stvarnog napretka u ispunjenju tih dogovora, govoriti o preciznim rokovima održavanja novog samita za sada nije realno“, objasnio je Rudenko.

On je ocenio i da to sve dovodi u pitanje organizaciju narednog samita „Normandijske četvorke“, koji bi, kako je dogovoreno u decembru, trebalo da bude održan u aprilu u Berlinu.

Gruzija takođe hoće „Normandijski format“ pregovora

Komentarišući predlog Gruzije da sa Rusijom po pitanju Južne Osetije i Abhazije pregovara u formatu koji je pandan „normandijskom“, Rudenko je ocenio da Moskva uvek pozdravlja razvoj bilateralnih odnosa, ali da u ovom slučaju nije bitan broj formata, već postojanje političke volje u rešavanju nagomilanih problema.

© Flagi Rossii i GruziiZastave Gruzije i Rusije
Rusija zabrinuta zbog Ukrajine: Otkazuje se novi samit „Normandijske četvorke“? - Sputnik Srbija
Zastave Gruzije i Rusije

„Rusija je već iskazala svoje viđenje po ovom pitanju. Kao i pre, polazimo od toga da je problematika regionalne bezbednosti predmet međunarodnih Ženevskih diskusija po pitanjima bezbednosti i stabilnosti u regionu Zakavkazja. Pokazalo se da je ovaj pregovarački format potreban, ali da Moskva i Tbilisi već imaju dovoljan broj formata čiji razvoj Rusija pozdravlja“, zaključio je on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala