Pljevaljski odbor za odbranu svetinja: Neistine ministra Bogdanovića i u vezi Svete Trojice

© Foto : Mitropolija crnogorsko-primorskaManastir Svete Trojice
Manastir Svete Trojice - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pljevaljski Odbor za odbranu svetinja pozvao je ministra kulture Aleksandra Bogdanovića da podnese ostavku zbog, kako su rekli — neistina koje je izneo o navodnom devastiranju manastira Sveta Trojica u Pljevljima.

Oni su reagovali na tvrdnje Bogdanovića da je „neprihvatljivo sa konzervatorskog, ali i sa kulturološkog aspekta, devastirati sakralne objekte probijanjem otvora na freskama sveca kako bi se obezbedili fizički otvori za instalacije kao što je to rađeno u manastiru u Pljevljima“.

„Ustvrdio je u svojoj ostrašćenoj političkoj tiradi Bogdanović da su ljudi iz manastira Sveta Trojica u Pljevljima rušili freske kako bi postavljali instalacije i delove crkvenog mobilijara“, saopšteno iz pljevaljskog Odbora za odbranu svetinja.

U saopštenju se dodaje da je Bogdanović kao dokaz za svoju tvrdnju ponudio fotografiju freske na kojoj je napravljen otvor, očigledno za odvod dima, kojim je freska drastično oštećena.

„Bogdanović je, ubedljivosti radi, ponudio još ovakvih ’dokaza‘ u vidu fotografija iz Svete Trojice, pa je na jednoj od njih i freska na kojoj se vide električne instalacije. Tešku neistinu izgovorio je i u ovom slučaju, jer se detalj sa pokazane fotografije uopšte ne nalazi u našoj svetinji, već je, očigledno, reč o nekom freskopisu novijeg datuma, što lako može konstatovati i potpuni laik“, piše u reagovanju pljevaljskog Odbora za odbranu svetinja.

Odbor smatra da osoba koja ne govori istinu ne treba da bude ministar.

„Ako su i namere aktuelnog crnogorskog ministra kulture poput verbalno iskazanih ’istina‘ o devastaciji manastira Svete Trojice Pljevaljske od strane Srpske pravoslavne crkve, jasno je kakva sudbina čeka naše svetinje ako budu pod neograničenom zaštitom ovakvih predstavnika države. Nakon nekontrolisanog političkog ispada, tokom kog je predočio i navodne dokaze za svoje tvrdnje u vidu fotografija inkriminisanih mesta u manastiru Sveta Trojica, jasno je da Bogdanović treba što hitnije da podnese ostavku ili da bude smenjen“, navodi se u reagovanju.

Odbor je saopštio da će, „ukoliko ih budu i dalje vukli za jezik“, narednih dana istinski dokumentovano posvedočiti kako je, sve pod „stručnom“ inspekcijskom prismotrom nadležnih državnih organa Crne Gore, nedavno rekonstruisana krovna konstrukcija crkve Svete Trojice u manastirskom kompleksu u Pljevljima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala