Parlament Severne Makedonije usvojio zakon za ulazak u NATO

© AP Photo / Boris GrdanoskiSobranje
Sobranje - Sputnik Srbija
Pratite nas
Parlament Severne Makedonije jednoglasno je usvojio Zakon o ratifikaciji Severnoatlantskog sporazuma.

Sobranje Severne Makedonije usvojilo je sa 114 glasova za Zakon koji ima odloženo dejstvo i stupiće na snagu kada Španija ratifikuje protokol za članstvo Severne Makedonije u NATO.

Prethodno je predsedavajući parlamenta Talat Džaferi podsetio da „put do NATO-a, koji traje skoro tri decenije, nije bio nimalo lak“ i čestitao ulazak u Severnoatlantsku alijansu.

Put Severne Makedonije u NATO započeo je 1993. godine, kada je tadašnji saziv Sobranja doneo odluku za ulazak u članstvo Alijanse. Potom je Sobranje donelo četiri deklaracije podrške ulasku zemlje u NATO, čime su različiti sazivi parlamenta pokazali rešenost za pozicioniranje države u Alijansi“, rekao je Džaferi.

Dodao je da Severna Makedonija, iako nije uspela da 2008. godine na Samitu NATO-a u Bukureštu dobije uslovnu saglasnost za članstvo, „nije odustala od tog strateškog cilja“, već su „državne institucije nastavile uz mnogo truda i entuzijazma da rade na reformskoj agendi koju je NATO postavio“.

Na svečanoj sednici poslanicima su se obratili i predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski i premijer Oliver Spasovski.

Nakon svečane sednice Sobranja, na kojoj je izglasan Zakon o ratifikaciji Severnoatlantskog sporazuma, NATO zastava je istaknuta zajedno sa makedonskom ispred zgrade makedonskog parlamenta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala