Bolesni zatvorenik molio čuvare da mu spasu život, oni ga vređali /uznemirujući video/

© AFP 2023 / PHILIPPE DESMAZESZatvor
Zatvor - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zatvorenik u američkom zatvoru je preminuo, a čuvari su ignorisali njegove molbe za pomoć i vređali ga, pokazuje video-snimak sa nadzornih kamera u zatvoru u Oklahomi.

Teral Elis Džunior preminuo je od sepse i upale pluća samo dve nedelje pošto je pritvoren u zatvoru u Oklahomi, objavio je „Indipendent“. Na video-snimku iz okružnog zatvora Otava, koji potiče iz 2015. godine, vidi se Elis kako umire i moli da mu pomognu, a čuvari mu odgovaraju: „Ako ne možeš da dišeš, kako možeš da pričaš“, vređaju ga i psuju.

Njegova porodica je sada podnela tužbu protiv šerifove kancelarije koja je nadležna za zatvorske čuvare, a savezni sudija je trebalo da odluči da li je ona osnovana i ide li u dalju proceduru. (Upozorenje: video može biti uznemirujući za neke čitaoce.)

U tužbi se navodi da je Elis bio ozbiljno bolestan, da se žalio čuvarima na „napade, nekontrolisano znojenje, bolove, dehidrataciju, slabost“, ali su oni zanemarili njegove zahteve da ga pošalju lekaru. Kako porodica navodi u tužbi, „čuvari su zanemarili očite simptome ugroženog zdravlja i nisu Elisa poslali na vreme u bolnicu, niti mu omogućili lekarsku pomoć“.

Prema navodima iz tužbe, Elisu je jedino pomagao drugi zatvorenik, koji je morao da ga hrani i daje mu vodu.

„Šta ćete reći mom dvogodišnjem detetu kada ovde umrem“, navodno je rekao Elis čuvarima, a navedeno je u tužbi.

Pored Elisa, i drugi zatvorenik je molio čuvare da pomognu bolesnom čoveku, ali su oni to ignorisali, govoreći mu da prestane da se pretvara.

Elis je preminuo samo sat vremena pošto je prebačen u bolnicu, u koju je stigao dan posle snimka koji je sada objavljen.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala