Novi virus ubija i cenu nafte

CC0 / Pixabay / Naftna bušotina u moru
Naftna bušotina u moru - Sputnik Srbija
Pratite nas
Epidemija koronavirusa, koja se desila u Kini, a vrlo brzo obuhvatila i ceo svet — makar samo u strahu od virusa uticala je na kinesku i globalnu ekonomiju. Pre svega se odrazila na tržište energetike — nafte i gasa u prvom redu. Od početka godine, poslednjih pet nedelja, cena nafte na svetskom tržištu pada.

Ekonomista Goran Radosavljević komentariše za Sputnjik stanje cena energenata u svetu pod uticajem koronavirusa.

On smatra da je jedan od najvećih uzročnika pada cena energenata očekivani pad tražnje kineske ekonomije, koji je procenjen na 25 odsto od početka godine, što je uslovilo da cena nafte sa 65 padne na ispod 55 dolara po barelu.

„Ono što se u narednom periodu očekuje je da se vidi kako će se taj talas preneti na ostatak sveta, kakav će uticaj imati pre svega na tržište SAD i Evrope. Sadašnja predviđanja očekuju manji rast američke ekonomije u kratkom roku za nekih 0,5 procentnih poena. Ali su za sada ipak očekivanja da će se to u srednjem roku vratiti u normalu. Od toga će zavisiti dalje kretanje na tržištu energenata“, kaže ekonomista za Sputnjik.

Virus raste, cena nafte pada

Radosavljević je kao jedan od uzročnika pada cena nafte u svetu naveo i reakciju berzi na pojavu koronavirusa i stagnaciju kineske ekonomije:

„Šangajski berzanski indeksi su trenutno na najnižem nivou u poslednje četiri godine. Slično su reagovali i neki drugi indeksi, Dau Džons, SLP i drugi. Tako da u ovom trenutku očekujemo da berza i dalje stagnira i da se to odrazi i na poslovanje kompanija“.

Kao treći efekat smanjenja cena nafte Radosavljević je naveo objave velikih svetskih naftnih kompanija, u prvom redu američkih, koje su objavile jako loše rezultate za prethodnu godinu, ocenjujući je najlošijom u poslednjih pet godina.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala