Nebenzja: Trampov „dogovor veka“ ne može da zadovolji sve učesnike procesa

© Sputnik / Nэnsi Siselь / Uđi u bazu fotografijaStalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je spremna da prihvati plan za rešavanje palestinsko-izraelskog sukoba koji će biti prihvatljiv za obe strane, dok Trampov „dogovor veka“ ne može da zadovolji sve učesnike procesa, saopštio je potpredsednik Rusije u Savetu bezbednosti UN Vasilij Nebenzja.

„’Dogovor veka‘ je ipak skrenuo pažnju na potrebu rešavanja palestinsko-izraelskog sukoba. Ali mi smo ubeđeni da su za to neophodna usaglašena delovanja međunarodne zajednice, kako bi se postiglo pravedno i održivo rešenje“, istakao je on i dodao da je neophodno intenzivirati napore bliskoistočnog kvarteta s učešćem Rusije, UN, EU i SAD.

Prema njegovim rečima, nerešeni palestinsko-izraelski problemi i dalje su jedan od ključnih faktora nestabilnosti na Bliskom istoku.

„Više puta smo govorili da ćemo prihvatiti onaj plan koji bude odgovarao obema stranama“, naglasio je Nebenzja.

Prema njegovim rečima, Rusija i dalje podržava pravedno rešavanje palestinskog sukoba na osnovu odgovarajućih rezolucija Saveta bezbednosti i Generalne skupštine UN, madridskih principa i arapske mirovne inicijative, „koji predviđaju formiranje nezavisne, suverene, teritorijalno celovite države Palestine unutar granica iz 1967. godine sa prestonicom u istočnom Jerusalimu“.

„Aktuelna administracija SAD pokušala je da predloži drugačiji put za rešavanje zastarelog palestinsko-izraelskog sukoba, koji ne uzima u obzir osnovne elemente priznate međunarodno-pravne osnove bliskoistočnog mirovnog procesa, koji je sadržan u rezolucijama Saveta bezbednosti, Generalne skupštine i arapske mirovne inicijative“, rekao je Nebenzja.

On je istakao da je Moskva ponovo spremna da ustupi platformu za pregovore Palestine i Izraela, jer se, uprkos neslaganjima, predsednik Palestine Mahmud Abas i predstavnik Izraela Dani Danon slažu da je neophodno nastaviti pregovore.

Uslovi „dogovora veka“

Američki predsednik Donald Tramp predstavio je „dogovor veka“ — plan rešavanja palestinsko-izraelskog konflikta, koji je pripremila aktuelna administracija Sjedinjenih Američkih Država. U skladu sa tim planom, Tramp je saopštio da će Jerusalim ostati nedeljiva prestonica Izraela, kao i da će Amerika otvoriti ambasadu za Palestince u istočnom Jerusalimu. Palestinci će moći da udvostruče svoju teritoriju, a Amerika će pomoći palestinskom lideru Mahmudu Abasu u stvaranju države ako on pristane na pregovore.

Da bi realizovale „dogovor veka“, SAD planiraju da formiraju komitet s Izraelom, čiji je premijer Benjamin Netanijahu, prema Trampovim rečima, već prihvatio taj plan. Predsednik Palestine Mahmud Abas je, komentarišući plan Vašingtona, izjavio da Jerusalim nije na prodaju, da se „dogovor veka“ neće nastaviti i da će ga palestinski narod baciti na „smetlište istorije“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala