NATO: Sirija mora odmah da obustavi napade na civilne objekte u Idlibu

© AP Photo / Virginia MayoGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija
Pratite nas
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je sirijske vlasti da ne gađaju civilne objekte u provinciji Idlib, gde sirijska vojska napada položaje militanata.

„Apelujemo na Asadov režim, kao i na Rusiju koja pruža podršku, da se bez odlaganja prestane sa takvim napadima i da se poštuje međunarodno pravo“, izjavio je Stoltenberg u utorak na konferenciji za novinare u Briselu.

Stotine hiljada ljudi je bilo prinuđeno da napusti svoje domove zbog militantskih dejstava u toj oblasti, a UN u potpunosti podržavaju napore usmerene na prevazilaženje sukoba, dodao je generalni sekretar NATO-a.

Stoltenberg je takođe naglasio da će ministri odbrane država Alijanse razmatrati ovo pitanje na predstojećem sastanku u Briselu.

Situacija u Siriji

Nakon dogovora u maju 2017. godine u Astani (sada Nur Sultan) između Rusije, Irana i Turske o formiranju četiri zone deeskalacije u Siriji, tri zone su od 2018. godine pod kontrolom Damaska, a četvrtu zonu, koja se nalazi u provinciji Idlib, kao i delove susednih provincija Latakije, Hame i Alepa za sada ne kontrolišu vladine snage, već je najveći deo pod vlašću terorista iz „Nusra fronta“.

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaSirijski ustanici na položajima tokom sukoba sa Nusra frontom u predgrađu Alepa
NATO: Sirija mora odmah da obustavi napade na civilne objekte u Idlibu - Sputnik Srbija
Sirijski ustanici na položajima tokom sukoba sa Nusra frontom u predgrađu Alepa

U septembru 2018. godine Rusija i Turska su u Sočiju potpisale sporazum o formiranju demilitarizovane zone u Idlibu, gde se nalazi više od deset raznih formacija.

Prethodno je rusko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo da bez obzira na pokušaje sredinom januara da se u Idlibskoj zoni deeskalacije uspostavi mir, terorističke akcije ne samo da nisu smanjenje, nego su se pojačale.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov ranije je izjavio da teroristi u Idlibskoj zoni organizuju napade i agresivne akcije na Sirijce, kao i na ruske objekte.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala