Kontraobaveštajna služba SAD: Rusija jedna od glavnih pretnji

© AP Photo / /Carolyn KasterCIA
CIA - Sputnik Srbija
Pratite nas
U novoj strategiji kontraobaveštajne službe SAD za period od 2020. do 2022. godine formulisano je pet zadataka, a na prvom mestu se nalazi Rusija, zajedno sa Kinom, kao jedna od najvećih pretnji, prenose mediji.
„Broj igrača koji ciljaju SAD je u porastu. Rusija i Kina su aktivne po celom svetu i koriste sve više instrumenata nacionalne moći protiv SAD i raspolažu širokim spektrom savremenih obaveštajnih mogućnosti“, navodi se u dokumentu.

Pored Rusije i Kine, u strategiji su označene i druge zemlje koje predstavljaju pretnju za SAD, a to su Kuba, Iran Severna Koreja, kao i organizacije poput Hezbolaha, DAEŠ-a i Al Kaide.

Pored obaveštajnih mogućnosti, u strategiji su navedena i druga sredstva koja su u opticaju, a to su korišćenje biometrijskih uređaja, fotografija visoke rezolucije, naprednih mehanizama kodiranja i praćenja, kao i analiza informacija.

Te tehnologije omogućile su suparnicima SAD da koriste te informacije kao strateški resurs za ispunjavanje ciljeva u sferi ekonomske bezbednosti i vršenja pritisaka na konkurenciju, dodaje se u dokumentu.

Kao glavni ciljevi tih obaveštajnih službi izdvojena su američka ministarstva i druge važne institucije, laboratorije, finansijski sektor, kao i određena industrijska postrojenja.

Pored toga, naglašeno je i da je javno mnjenje u SAD postalo objekat stranog uticaja.

S tim u vezi formulisano je pet ciljeva kontraobaveštajne službe SAD — da se zaštiti kritički važna infrastruktura, da se smanji nivo pretnji, da se pruži otpor eksploataciji američke ekonomije, da se zaštiti demokratija od spoljnog uticaja i da se osigura zaštita u sajber-prostoru od stranih obaveštajnih službi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala