Zašto NATO ne bombarduje ikone u Crnoj Gori

© Flickr / MarijananaZastave Crne Gore i NATO
Zastave Crne Gore i NATO - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nikada u istoriji NATO-a jedna članica ovog saveza nije pozvala Alijansu da je odbrani od sopstvenih građana — sve dok to nije uradila Crna Gora i vlast Mila Đukanovića, ali ne zvanično, nego kroz reči ministra odbrane. Cinici bi rekli da neko u Crnoj Gori priželjkuje da NATO bombarduje građane sa ikonama. Jer, kako bi drugačije pomogli.

Ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković u intervjuu podgoričkoj „Pobjedi“, izjavivši da su crnogorske vlasti zatražile "stručnu tj. ekspertsku podršku...od naših partnera, a sa ciljem jačanja nacionalnih kapaciteta za prepoznavanje i razumijevanje prijetnji, a zatim i za efikasnije suočavanje i odvraćanje istih". 

"Od eksperata iz NATO zemalja, koji su upoznati sa dešavanjima u Crnoj Gori, kao i sa veoma intenzivnom kampanjom dezinformisanja koja se vodi protiv naše države, dobili smo veoma korisne savete i smernice koji će nam pomoći u daljem jačanju institucionalnih kapaciteta za suočavanje sa hibridnim pretnjama", doda je crnogorski ministar odbrane.

 Zvaničnici NATO-a, međutim, uzdržani su prema zahtevima Podgorice, kako nezvanično saznaju beogradski mediji, a u međuvremenu i zvanična Podgorica demantovala je da je zatražila pomoć NATO u obračunu sa svojim nezadovoljnim građanima.

Crna Gora zove NATO da je odbrani od građana

„Izjave predstavnika crnogorskog režima i tvrde struje unutar vladajuće DPS idu u pravcu radikalizacije tenzija i traženja spoljne pomoći zbog činjenice da je većina građana Crne Gore pokazala da se suprotstavlja politici koju sprovode“, kaže za Sputnjik Aleksandar Gajić iz Instituta za evropske studije.

„Vlast je, zapravo, delegitimizovana od strane građana i pokazuje se da pribegavaju floskulama o navodnoj spoljnoj ugroženosti zbog kampanje koja se vodi iz Srbije, pa čak i tezama o hibridnom ratu. Tako hoće da pribave pomoć kako bi produžili trodecenijsko autoritarno vladanje Crnom Gorom, budući da više nemaju uporište među građanima“, objašnjava on.

NATO vidi da je Milov režim dotrajao

Spoljni faktor, prema Gajićevim rečima, svestan da su tvrdnje crnogorskih vlasti netačne, neosnovane ili preterane, izgleda da procenjuje da je podgorički režim dotrajao i da pribegavanje traženju podrške od NATO-a ne stoji i da ne žele da se upuste u rizik održavanja u životu režima kome se polako nazire kraj.

„To pokazuje i naličje priče sa NATO-om — da je ovaj režim ugurao Crnu Goru u NATO bez podrške građana. Kada režim vidi da se građani suprotstavljaju po pitanju krajnje spornog, kontraproduktivnog i opasnog zakona po načela na kojima počiva jedno društvo, žele da uvuku NATO u ovu krizu, opet mimo volje građana, i da na taj način da naprave kontinuitet nedemokratskog ponašanja“, kaže Gajić.

Očigledno je da su usvajanjem Zakona o slobodi veroispovesti pogažena osnovna civilizacijska dostignuća savremenog sveta, zbog čega, smatra naš sagovornik, NATO neće reagovati.

„Za Severnoatlantsku alijansu bila bi potpuna blamaža da nasedne na udicu Đukanovićevog režima i da se umeša u unutrašnje odnose u Crnoj Gori na krajnje nedemokratskim osnovama, podržavajući režim koji je izgubio legitimitet“, zaključuje Gajić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala