Auto-industrija u krizi: U epicentru koronavirusa proizvode se samo delovi

© Flickr / WendellSaobraćajna gužva
Saobraćajna gužva - Sputnik Srbija
Pratite nas
Globalna automobilska industrija suočena je sa stres-testom zbog epidemije koronavirusa.

Proizvođači delova širom Kine obustavili su proizvodnju do ove nedelje, a u slučaju provincije Hubej, u kojoj je epicentar epidemije, fabrike će ostati zatvorene do 13. februara ili duže.

Zbog toga se fabrike automobila nalaze u riziku kako u Kini, najvećem svetskom tržištu, tako i u drugim delovima sveta. „Hjundai motor“ postao je u utorak prvi globalni proizvođač automobila koji je zaustavio proizvodnju izvan Kine zbog manjka delova, što je posledica pojave virusa, prenosi B92 pisanje „Blumberga“.

Manjak delova je nova velika nevolja za ovu industriju koja se već bori s opadanjem tražnje i povećanim izdacima za električna i autonomna vozila. Proizvođači automobila ukinuće više od 80.000 radnih mesta u narednim godinama, pokazuju podaci koje je prikupio Blumberg njuz, jer trgovinske tenzije i porast carina povećavaju troškove, a jača i konkurencija usluga prevoza na zahtev.

Vuhan, glavni grad pokrajine Hubej, jedno je od najvažnijih uporišta auto-industrije u Kini, zajedno sa Šangajem, Guangdžuom i Čangčuenom, gde globalni proizvođači s partnerima proizvode automobile i delove. Stotine dobavljača imaju fabrike u Hubeju, uključujući i više od polovine od 20 najvećih globalnih proizvođača delova kao što su „Robert Boš“, „Valeo“ i „Fridrihshafen“.

„Proizvođači automobila suočiće se s ozbiljnim problemima u dostavi delova, s čim se nisu susretali u toku epidemije SARS-a. Vuhan je najisplativije uporište kineske auto-industrije, pa mnogi proizvođači tu imaju fabrike i odatle snabdevanju svoje klijente širom sveta“, rekao je za „Blumberg“ Dongšu Cui, glavni sekretar Kineske asocijacije za putnička vozila.

Većina Bošovih pogona spremna je za nastavak proizvodnje u sledećim danima. „Stalno procenjujemo situaciju“, navela je nemačka kompanija u izjavi.

„Dženeral motors“, „Folksvagen“ i „Tojota motor“ spadaju u kompanije koje su zatvorile svoje kineske pogone, prihvativši savete iz nekoliko provincija da ne nastave s proizvodnjom pre produženog prazničnog vikenda.

„Tesla“ je među kompanijama koje kažu kako prate potencijalne prekide u lancu snabdevanja i za automobile koji se proizvode izvan Kine.

Epidemija zbog zatvaranja fabrika može dovesti do smanjenja proizvodnje za više od 1,7 miliona vozila, prema podacima IHS markita.

„Hjundai“ je obustavio kompletnu proizvodnju u Južnoj Koreji zbog manjka žičanih delova do kojeg je došlo zato što se jedan radnik u pogonu dobavljača delova u Kini zarazio virusom, objavio je „Blumberg“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala