Američka vojska ugasila program za razvoj hipersoničnog oružja

© Foto : Dynetics Nacrt hipersoničnog oružja
Nacrt hipersoničnog oružja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američke vazduhoplovne snage zatvorile su jedan od dva osnovna programa za stvaranje hipersoničnog oružja, saopštio je list „Difens njuz“.

Kako navodi list, program HCSV (Hipersonično konvencionalno udarno oružje) morao je da se otkaže zbog budžetskih ograničenja.

„Zatvaranje programa nije povezano ni sa kakvim (tehničkim) problemima“, izjavila je portparolka američkog ratnog vazduhoplovstva En Stefanek, prenosi list.

Kao deo programa HCSV, korporacija „Lokid Martin“ razvila je hipersoničnu bojevu municiju sa nenuklearnom bojevom glavom predviđenu za lansiranje sa strateškog bombardera B-52 „Stratofortres“. Pretpostavljalo se da će uzorak ovog oružja biti u stanju inicijalne borbene gotovosti u fiskalnoj 2022. godini. Korporacija će završiti radove ovog proleća nakon sastavljanja pregleda programa.

Pogled na Belu kuću u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Ukupno 700 miliona: Tramp povećava budžet za suprotstavljnje Rusiji

Nakon gašenja programa HCSV, vazduhoplovne snage će se fokusirati na program ARRV (Vazdušno oružje za brzi odgovor), koji predviđa stvaranje aerodinamične letelice jedinstvenog dizajna. Ugovor o izvođenju ovih radova Pentagon je potpisao sa „Lokid Martinom“ početkom decembra 2019. godine.

Vazduhoplovne snage nameravaju da izdvoje 382 miliona dolara za razvoj hipersoničnih programa 2021. godine, što je znatno manje nego prethodne godine kada je izdvojeno 576 miliona dolara.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala