Turska čeka podršku NATO-a u Siriji

© AFP 2023 / BENOIT DOPPAGNE / BELGATurska i NATO
Turska i NATO - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turska očekuje podršku NATO-a u vezi sa situacijom u sirijskom Idlibu, saopštio je portparol vladajuće Partije pravde i razvoja Turske Omer Čelik.

„Konstantno smo u kontaktu sa NATO-om, konsultujemo se s njima, između ostalog, i na temu Sirije. Čekamo da nam se NATO pridruži u borbi protiv terorizma uopšte. NATO treba da se solidariše s Turskom“, rekao je Čelik, odgovarajući na pitanje novinara da li Turska očekuje podršku Alijanse u vezi sa zaoštravanjem situacije u Idlibu.

Ranije je televizija NTV saopštila da je pet turskih vojnika poginulo, a da je još toliko ranjeno nakon napada na njihovu osmatračnicu u Idlibu.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan ranije je izjavio da je pozvao svog ruskog kolegu Vladimira Putina da izvrši pritisak na sirijskog predsednika Bašara el Asada da sirijska vojska prekine sa napredovanjem u pokrajini Idlib i da se udalji od turskih punktova, zapretivši vojnim odgovorom u slučaju da do toga ne dođe.

Erdogan je pre toga saopštio da je u sukobima sa sirijskim snagama u Idlibu poginulo pet turskih vojnika. O novonastaloj situaciji u Idlibu razgovarali su i šefovi ruske i turske diplomatije, koji su pozvali da se poštuje sporazum iz Sočija o Idlibu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala