Ruski naučnik: „Vanzemaljci postoje, ali tražimo ih na pogrešan način“

CC0 / / NLO
NLO - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski naučnik tvrdi da život van Zemlje postoji, ali da je dosadašnja potraga za bila neuspešna zbog pogrešnih metoda traganja prouzrokovanih neslogom među istraživačima iz različitih sfera.

Aleksandar Panov, glavni istraživač Istraživačkog instituta nuklearne fizike Moskovskog državnog univerziteta, proveo je godine tragajući za vanzemaljskim oblicima života.

Panov veruje da je jedini način za uspostavljanje kontakta sa vanzemaljskim oblicima života da se stručnjaci i istraživači iz različitih sfera ujedine i rade na tome zajedno.

© Depositphotos.com / Innovari„Naravno da nismo sami. Nije pitanje da li postoje, već gde“.
Ruski naučnik: „Vanzemaljci postoje, ali tražimo ih na pogrešan način“ - Sputnik Srbija
„Naravno da nismo sami. Nije pitanje da li postoje, već gde“.

On se u skorašnjem intervjuu požalio na nedostatak interakcije između istraživača uključenih u potragu za biološkim životom i onih koji tragaju za inteligentnim životom u svemiru, i pozvao ih je na veću saradnju i udruživanje resursa ta dva sektora, koja suštinski imaju isti cilj — pronalaženje vanzemaljaca.

Naravno da nismo sami. Nije pitanje da li postoje, već gde“, istakao je Panov, prenosi „Raša tudej“.

Dok neki naučnici i astronomi tragaju za planetama van Solarnog sistema, ima i onih koji ispituju atmosfere planeta u potrazi za biološkim signalima, a postoje i oni koji traže signale vanzemaljskog porekla. Međutim, Panov kaže da je saradnja između tih grupa istraživača skoro nikakva.

On smatra da su metode identifikacije velikih zvezda i posmatranja njihovih planeta u osnovi pogrešne, jer nisu dovoljno temeljne.

„Čak je moguće da na nekoj planeti u našoj galaksiji postoji visoko razvijena civilizacija koja može da šalje poruke u svemir, ali, poput nas, nema energetske mogućnosti da ih kontinuirano emituje svim zvezdama u okruženju“, objašnjava Panov.

Umesto emitovanja signala u jednom smeru u kratkim intervalima, on predlaže neprekidno skeniranje celog neba, koristeći mrežu prijemnika širom planete, ali je svestan da i to ima svojih nedostataka.

CC0 / Pixabay / „Postoji mogućnost da su druge napredne civilizacije od našeg područja napravile karantin“.
Ruski naučnik: „Vanzemaljci postoje, ali tražimo ih na pogrešan način“ - Sputnik Srbija
„Postoji mogućnost da su druge napredne civilizacije od našeg područja napravile karantin“.

On dodaje da postoji mogućnost da su druge napredne civilizacije od našeg područja napravile karantin, koji blokira radio signale, kako se ne bi mešali u naš razvitak.

Panov kaže i da je astroarheologija izuzetno važna, jer bi mogla da ustanovi da su nas vanzemaljci posećivali proteklih miliona godina. On napominje da su fotografije Meseca visokog kvaliteta od suštinske važnosti za istragu o našoj potencijalnoj vanzemaljskoj prošlosti.

Kako je rekao — dosadašnja uočavanja NLO-a nisu mu bila ubedljiva i veruje da ti fenomeni mogu da se objasne drugačije.

Panov takođe veruje da je komunikacija između civilizacija moguća, ali i da nije uvek dvosmerna, jer postoji šansa da su neke drevne civilizacije skladištile svoje znanje u nekoj vrsti kosmičkog virtuelnog prostora, koji je mogao da opstane, iako su one izumrle.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala