Rusija ima podršku evropskih partnera za „Severni tok 2“

© Foto : © Nord Stream 2 / Axel SchmidtPolaganje cevi za gasovod "Severni tok 2"
Polaganje cevi za gasovod Severni tok 2 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija oseća snažnu podršku evropskih partnera za projekat „Severni tok 2“, izjavio je ministar energetike Rusije Aleksandar Novak u autorskom tekstu za magazin „Energetska politika“.
„Podsetimo — odluka o njegovoj izgradnji u 2012. godini donošena je zajedno sa evropskim potrošačima, a u projektu učestvuje pet stranih kompanija - ’Anži‘, OMV, ’Šel‘, ’Uniper‘ i ’Vinteršel‘. Zato se zna da mi nosimo solidarnu odgovornost za njegovu brzu realizaciju. Mi osećamo snažnu podršku evropskih partnera“, rekao je Novak.
Izgradnja gasovoda Severni tok 2  - Sputnik Srbija
„Severni tok 2“ će biti završen — isplovio ruski brod koji može da ga završi

Ranije je zamenik šefa diplomatije Rusije Aleksandar Pankin izjavio da će izgradnja gasovoda „Severni tok 2“ biti završena, čak i da SAD uvedu nove sankcije.

Izgradnja gasovoda „Severni tok 2“

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi pedeset pet milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. Novi cevovod bi trebalo da bude izgrađen pored „Severnog toka“.

Projekat realizuje kompanija „Nord strim 2 AG“, čiji je jedini vlasnik „Gasprom“. Projekat sufinansiraju i evropski partneri „Gasproma“ — „Šel“, OMV, „Anži“, „Uniper“ i „Vinteršal“.

Protiv realizacije gasovoda je nekoliko država, a naročito Ukrajina, koja se plaši gubitaka prihoda od ruskog goriva, i Sjedinjene Američke Države, koje imaju ambiciozne namere za izvoz svog gasa u Evropu. Osim toga, Letonija, Litvanija i Poljska smatraju da je ovo politički projekat.

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je 20. decembra budžet za odbranu za 2020. godinu, koji, između ostalog, predviđa sankcije protiv gasovoda „Severni tok 2“ i „Turski tok“. Sjedinjene Američke Države su zahtevale da kompanije koje polažu cevi gasovoda odmah zaustave izgradnju. Švajcarska kompanije „Olsiz“ praktično odmah je objavila obustavu radova na polaganju cevi „Severnog toka 2“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala