Rusija i Amerika zašle u ćorsokak u nuklearnom naoružanju

© AP Photo / William Collette/U.S. Air Force via AP)SAD testiraju nuklearno oružje
SAD testiraju nuklearno oružje - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija i SAD su iscrpele mogućnosti za dalje nuklearno naoružanje, saopštio je direktor departmana ruskog Ministarstva spoljnih poslova za pitanje neširenja i kontrolu naoružanja Vladimir Ermakov.

Po mišljenju Jermakova — Moskva i Vašington su faktički iscrpeli mogućnost produženja sporazuma na bilateralnoj osnovi i zašli su u ćorsokak. On je dodao da će dalji koraci zahtevati učešće Velike Britanije i Francuske, pošto one poseduju nuklearno oružje i vojni su saveznici američke strane.

On je naglasio da će ruska strana i dalje raditi sa Amerikancima, „bez stvaranja jednostrane prednosti“ za Amerikance.

SAD su 2019. godine jednostrano istupile iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, optuživši Rusiju da ga ne poštuje. Rusija je odbacila te optužbe. U februaru 2021. godine ističe rok važenja Sporazuma o merama daljeg smanjivanja i ograničavanja strateškog nuklearnog naoružanja. SAD se još nisu izjasnile da li nameravaju da ga produže.

Ranije je Vašington saopštio da sporazumi sa Rusijom moraju da obuhvataju ne samo ono naoružanje koje potpada pod strateško, nego i drugo oružje i sredstva za prenos koja se tek razrađuju u Rusiji, kao što su nuklearne naprave malog kapaciteta na novim nosačima. Pentagon smatra da Rusija ima 2.000 jedinica nestrateškog nuklearnog oružja. Moskva poziva Vašington da produži sporazum u sadašnjem vidu, a da se potom razgovara o drugim pitanjima u vezi sa tom temom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala