Protiv Rusije se vodi psihološki rat

© Sputnik / Nэnsi Siselь / Uđi u bazu fotografijaVasilij Nebenzja
Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Za razliku od drugih, ruske diplomate ne prelaze dozvoljene okvire u sporovima unutar Ujedinjenih nacija, izjavio je stalni predstavnik Ruske Federacije pri UN Vasilij Nebenzja.

Govoreći o protivrečnostima koje se periodično javljaju između Rusije i inostranih partnera u UN, ruski zvaničnik je istakao da je u poslednjih nekoliko godina bila osmišljena nova šema, koja je usmerena protiv Rusije i niza drugih zemalja.

„Ako bi je trebalo predstaviti u dve reči — to je metoda ’vrlo verovatno‘. Sada je dovoljno samo staviti etiketu, okriviti bilo koju zemlju (često je to Rusija) za neki greh — bez daljeg truda da se to dokaže“, objasnio je Nebenzja.

Ruski diplomata je ovaj pristup nazvao veoma jeftinim, sa tačke gledišta troškova i u svakom smislu te reči — načinom vođenja psihološkog rata.

„Još jedan element koji se ne tako davno pojavio, ali ga naše kolege sada aktivno promovišu pod maskom učvršćivanja multilateralnosti, je takozvani svetski poredak, koji počiva na pravilima. To je lukava formula. Ona zamenjuje međunarodno pravo, kodifikovano u tom smislu i u Statutu UN“, istakao je Nebenzja.

© AP Photo / Kevin HagenMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov govori na 74. zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku
Protiv Rusije se vodi psihološki rat - Sputnik Srbija
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov govori na 74. zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku

Ruski zvaničnik je još naglasio da se iza reči o poretku, zasnovanom na pravilima, mogu videti pokušaji grupe država da zavedu poretke koje im odgovaraju, a koji ne odražavaju obavezno konsenzus svetske zajednice, i da su te tendencije njemu veoma očigledne.

Nebenzja je takođe istakao da se u Savetu bezbednosti UN održavaju i sednice kada je stepen konfrontacije prilično visok. Ipak, kako tvrdi — najčešća su zasedanja bez konfrontacija.

„Mi se nikada ne služimo bezobrazlukom niti ponižavanjem svojih partnera. Nikada nikoga ne maltretiramo. Trudimo se da budemo objektivni i pošteni i da, pre svega, govorimo istinu. Međutim, nećemo ostaviti bez odgovora one insinuacije koje se čuju na naš račun, ne prelazeći granice diplomatske komunikacije“, zaključio je ruski predstavnik u UN, odgovarajući na pitanje da li za ruske diplomate u UN postoje neke granice koje Moskva nikada neće preći u sporovima sa inostranim partnerima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala