Potres u Nemačkoj, počinje nova trka za naslednika Merkelove

© Markus SchreiberAnegret Kramp Karenbauer
Anegret Kramp Karenbauer - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odluka Anegret Kramp Karenbauer da se ne kandiduje za kancelara Nemačke na sledećim izborima i da napusti čelo vladajuće Hrišćansko-demokratske unije je potres i za stranku, ali i za Nemačku, koja do daljeg nema odgovor ko će voditi zemlju po isteku mandata Angele Merkel.

Odlazak AKK, kako popularno zovu šeficu vladajuće stranke, govori da ona očigledno nije uspela da izađe iz senke Angele Merkel, kaže za Sputnjik dopisnik Javnog servisa iz Berlina Nenad Radičević.

Štićenica Merkelove odlukom o povlačenju je šokirala Nemačku. Ona je izrazila želju da nastavi da obavlja dužnost ministra odbrane, što je Merkelova i prihvatila.

Potres na političkoj sceni

„Ovo jeste potres na političkoj sceni Nemačke jer demohrišćani ulaze ponovo u novu unutarstranačku trku oko toga ko će biti lider i ko će biti kancelarski kandidat, što može da poremeti njihovu popularnost među biračima“, kaže za Sputnjik Radičević.

Taj potres, kaže on, mogao je delimično da se nasluti posle prošlonedeljnog zemljotresa, kada je u pokrajinskom parlamentu u Tiringiji CDU glasao zajedno s desničarskim populistima AfD i izabrao novog liberalnog premijera, koji je, doduše, na toj funkciji bio samo jedan dan.

Radičević objašnjava da je u Tiringiji lokalni odbor demohrišćana odbio dogovor na nivou centrale što je uticalo da u javnosti budu prokaženi kao neko ko je dao legitimitet AfD u toj pokrajini, gde oni mogu da se definišu kao krajnja desnica.

Kao posledica toga AKK je shvatila da ne može da disciplinuje stranku onako kako je to uspevala da čini Merkelova i odlučila je da se ne kandiduje za kancelarku, a dužnost lidera stranke napustiće kad bude izabran novi kandidat za kancelara, dodao je on.

Senka Angele Merkel prejaka

Upitan da li je ovaj njen potez dokaz da ipak nije uspela da izađe iz senke Angele Merkel, Radičević kaže to jeste dokaz da ona nije bila „tog kalibra kao Merkelova“, ali i da su okolnosti drugačije nego što su bile kada je aktuelna kancelarka počinjala svoju karijeru.

„Ona je mnogo bolje uspevala da se izbori pre svega s muškim konkurentima unutar stranke, Karenbauerova to do sada nije uspela i zbog toga je očigledno odlučila da se povuče postepeno. To otvara put za veću unutarstranačku borbu, koja je postojala i ovih 13 meseci, koliko je bila na čelu stranke“, kaže Radičević.

On podseća da Karenbauerova nije tako glatko pobedila na izborima u stranci već je imala jakog konkurenta u Fridrihu Mercu.

Ko ulazi u igru za lidera CDU?

Radičević ističe da trenutno ima bar tri-četiri kandidata za lidera stranke, koji su viđeni i kao potencijalni kandidati unije sa CSU za kancelara.

„Pominje se mogućnost da bude kandidovan premijer Bavarske Markus Zeder. U samoj CDU postoji nekoliko kandidata — Merc, koji je stari rival i Merkelove i Karenbauerove, ministar zdravlja Jens Špan, ali i premijer pokrajine Severne Rajne-Vestfalije Armin Lašet, koji je najbliži struji Angele Merkel, umereni demohrišćanin. On bi bio viđen kao pravi naslednik politike Angele Merkel“, rekao je Radičević.

Kako je dodao, ako Lašet odluči da se kandiduje, onda će se najveća borba voditi između njega i Merca.

Šta potez AKK znači za Angelu Merkel?

Za aktuelnu klancelarku ovaj potez znači nastavak nestabilnosti do kraja mandata, ocenio je Radičević.

„Iako neki sumnjaju da bi ovo moglo da znači i kraj vlade, ja u to ne verujem, budući da su partneri iz SPD prošli istu borbu ko će biti lider i rezultat te borbe su levičarski nastrojeni lideri, koji još ne vraćaju stranku na putanju rasta popularnosti. U tim okolnostima i jednima i drugima se isplati da koaliciju drže do kraja, odnosno do avgusta-septembra sledeće godine kada se očekuju redovni parlamentarni izbori“, smatra sagovornik Sputnjika.

© AP Photo / Michael SohnAnegret Kramp Karenbauer, Ursula fon der Lejen i Angela Merkel
Potres u Nemačkoj, počinje nova trka za naslednika Merkelove - Sputnik Srbija
Anegret Kramp Karenbauer, Ursula fon der Lejen i Angela Merkel

Prema njegovom mišljenju, u ovoj situaciji najveći dobitnici su Zeleni i AfD, a u zavisnosti od toga ko preuzme liderstvo u CDU to može uticati na uspeh ili stagnaciju AfD.

Radičević je podsetio da je AKK odbijala svaku saradnju i sa AfD i sa levicom, ali da su uprkos odlukama stranke pojedini viđeniji funkcioneri stranke zagovarali saradnju sa AfD.

U tome, kako kaže, prednjači na primer Hans Georg Masen, šef nemačke unutrašnje obaveštajne službe.

„On vrlo aktivno radi na legitimizaciji AfD poslednjih godinu i po dana“, zaključio je Radičević.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala