Nemački automobilski gigant sprema 15.000 otkaza

© Sputnik / Alexey Kudenko / Uđi u bazu fotografijaSotrudniki v cehe zavoda po proizvodstvu legkovыh avtomobileй Mercedes-Benz koncerna Daimler v Moskovskoй oblasti
Sotrudniki v cehe zavoda po proizvodstvu legkovыh avtomobileй Mercedes-Benz koncerna Daimler v Moskovskoй oblasti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemačka kompanija „Dajmler“, koja proizvodi luksuzne automobile, a najpoznatiji brend čiji su vlasnici je „Mercedes“, planira otpuštanje više od 15.000 radnika.

Otpuštanje zaposlenih, kako je objavio nemački dnevnik „Handelsblat“, deo je mera kojima „Dajmler“ do 2022. godine želi da uštedi oko 1,4 milijarde evra. Za sada nije precizirano koje bi „Dajmlerove“ fabrike mogle da budu pogođene otkazima. „Dajmler“ ima ukupno blizu 300.000 radnika u 17 zemalja, među kojima su Nemačka, Japan, SAD, Južnoafrička republika, Francuska, Brazil, Mađarska i Indija.

Ovo nije prvi put da „Dajmler“ najavljuje otkaze, budući da je u novembru prošle godine saopštio da će smanjiti broj zaposlenih u administraciji i upravi. U decembru su, međutim, takođe najavili da će biti otpušteno 10.000 ljudi širom sveta, te da će ulaganja biti ograničena i drastično smanjena u dužem vremenskom periodu, kako bi se ublažio negativan ekonomski uticaj koji je nastao zbog strožih mera o emisiji štetnih gasova u automobilskoj industriji.

Kako je tada izjavio Ola Kalenijus, izvršni direktor „Dajmler grupe“, kompanija novom strategijom želi da se pripremi za temeljne promene. Prema njegovim rečima — teret troškova nastalih zbog pooštrenih kriterijuma za emisiju štetnih gasova, zahteva opsežne mere kako bi se poboljšala efikasnost u svim delovima kompanije.

Međutim, kako navodi „Handelsblat“, izgleda da ni to nije bilo dovoljno, pa je broj zaposlenih koji će ostati bez radnih mesta povećan za 5.000, na 15.000.

Nemački analitičari smatraju da je jedan od glavnih razloga za drastične promene u automobilskom gigantu iz Štutgarta to što kaskaju za konkurencijom u segmentu električnih i hibridnih automobila, ali i zbog toga što se sporo prilagođavaju na nove trendove.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala